Tuesday, July 13, 2010

 

UN AJUNTAMENT AMB UN RESTAURANT- art. Celsona

UN AJUNTAMENT AMB UN RESTAURANT.
Acabo de llegir que l’ajuntament de Navès ha comprat el restaurant de Santa Llúcia, amb la intenció de facilitar la seva reobertura. Una inversió de 250.000 euros en la compra, i de ben segur uns quants milers més en la seva posta al dia, tant del restaurant com del pis pels futurs concessionaris del servei.
Felicito aquesta iniciativa, perquè demostra fins a quin punt els ajuntaments han de tocar tecles mai pensades ni previstes. També, perquè demostra, la gran utilitat d’aquesta administració bàsica, al servei dels seus veïns. Per molta gent de fora, aquesta iniciativa els pot semblar poc típica i poc habitual. I és cert, però al final els ajuntaments han de fer el que creuen millor pel seu poble.
Em va tocar fer-ho a mi, en tant que alcalde de Borredà, en el pitjor moment de la crisis tèxtil en que totes les indústries es varen tancar en 3 o 4 anys. L’ajuntament va comprar una vella fàbrica tèxtil per ubicar-hi una nova activitat. Va comprar una antiga nau d’engreix de vedells amb els terrenys annexos, per instal•lar-hi una serradora, i una nau prefabricada per ubicar-hi una altra serradora.
Crítiques evidents per part d’uns, i felicitacions per part d’altres. Lògic. El temps, i els resultats, al final posen cadascú al seu lloc.
Tornant a Navès, considero encertada la decisió i sobretot, valenta. Una inversió tant gran en un poble tant petit, en habitants, no deixa de ser agosarada, però espero doni els resultats esperats. Un poble no és poble autènticament parlant, sinó disposa d’uns serveis bàsics i fonamentals. I no parlo dels que obligatòriament ha de donar un ajuntament: subministrament d’aigua, enllumenat públic, cementiri, etc,
Un poble ha de poder tenir el seu ajuntament, la seva església, o esglésies si hi ha diverses parròquies, amb els cementiris corresponents, siguin municipals o no, l’escola, el consultori mèdic, zona esportiva, i per ser viu i actiu, algunes botigues i algun bar- restaurant.
Es cert que uns quants pobles del Solsonès , a l’igual que del Berguedà , estan formats per nuclis disseminats, però si té un nucli important, ha de poder acollir aquests serveis i equipaments vitals. Navès, és immens en territori, i no és fàcil administrar tant terreny, i tants pocs habitants, però apostar perquè mantingui vida en un dels seus nuclis és una bona decisió.
I això, obliga a que altres administracions donin facilitats i suport a decisions no sempre de manual. En aquest cas, l’ajuntament tenia aquests diners, però si hagués hagut de demanar subvencions , li hauria estat molt complicat obtenir-les per aquesta finalitat. I és que no sempre trobem a la capital, prou comprensió per inversions que des d’un despatx es poden considerar extravagants, o sospitoses. Ho dic per pròpia experiència i pel que he vist al llarg de tants anys de voltar per aquests territoris.
En tot cas, esperem i desitgem que tot vagi bé i procurarem estrenar-lo per la festa major si ja tot està a punt.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?