Wednesday, July 21, 2010

 

FACILITAR VISITES- art. Celsona

FACILITAR VISITES
Que la comarca del Solsonès té multitud d’indrets per visitar, és una evidència. Però, que molts llocs no es poden deixar oberts, degut al mal comportament dels visitants, també.
Anys enrere es podien visitar totes les esglésies, sense cap por de trobar-les robades o destrossades. Ara, això ja no és possible. Es una de les conseqüències dels canvis viscuts a pagès, procedents de les ciutats.
Amb tot, volia felicitar algunes iniciatives que permeten gaudir del patrimoni , en unes condicions excepcionals. Per raons que ara no venen al cas, en els darrers mesos he tingut ocasió de voltar per la comarca i mostrar la riquesa patrimonial a determinades persones.
He estat a Olius, tres vegades en els darrers quatre o cinc mesos, i poder visitar l’església, amb calma i tranquil•litat, és un goig. I disposar de papers explicatius en diversos idiomes, és ben poc freqüent. Precisament aquesta és una crítica generalitzada que he de fer a multitud de llocs, en que en tenen prou amb el català, o el castellà i anglès. Costa ben poc d’afegir-hi el francès i l’alemany.
En tot cas, el conjunt església , cementiri i excavacions arqueològiques d’Olius bé val un viatge. I han aconseguit fer-los visitables durant tot el dia, amb total respecte per la seva integritat.
Un cas semblant és la Torre de Riner, espectacular pel lloc i per la construcció. En aquest cas, estaria bé disposar d’alguns planells explicatius detallats, i en diversos idiomes. No deixa de ser un patrimoni interessant i poc conegut de cara enfora.
I també molt bones les facilitats per visitar l’església de Sant Llorenç de Morunys, claustre inclòs. En aquest cas, s’agrairia una iniciativa similar a la d’Olius on trobéssim amplies explicacions de la construcció i dels detalls de l’interior, especialment de la capella barroca espectacular que conté. I en tots els casos, molt ben trobat el sistema d’il•luminació , previ pagament. Es lògic que vagi a càrrec dels visitants el cost de la llum, i la instal•lació.
En aquests viatges sempre es troben coses per millorar que ja anirem exposant en propers articles, i algun d’ells d’urgència, per la perillositat que representa. Es el cas, de les visites a l’embassament de la Llosa del Cavall. Venint de Solsona cap a Sant Llorenç és ben fàcil d’entrar a l’aparcament de la residència de l’embassament, però la sortida en direcció Sant Llorenç és un autèntic perill. Molt poca visibilitat, barreres a l’alçada dels ulls, sense mirall a l’altra banda, de manera que els accidents poden esdevenir constants i greus.
Es un dels temes a traslladar a Carreteres de la Generalitat perquè ho tingui present. Amb un cost ben petit podem evitar danys ben elevats, o desgràcies irreparables. I pel que vaig comprovar, son molts els vehicles que s’hi aturen per contemplar l’embassament i travessar a l’altra banda. En fi, un dels punts a millorar, enmig d’un conjunt formidable de recursos culturals i turístics.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?