Monday, May 10, 2010

 

NOMBROSOS ATRACTIUS - art. Regió 7

NOMBROSOS ATRACTIUS
En els darrers dies, i en aquestes mateixes pàgines s’han tractat diversos temes lligats als atractius turístics de les comarques de la Catalunya Central, i s’ha constatat l’increment de llocs per visitar. Queda molt per fer, però l’avenç produït en els darrers anys ha estat més que notable. Es un dels sectors que més transformació ha tingut, i en el que s’han creat més llocs de treball. S’ha fet un bon tram de camí, però queda molt per córrer, encara.
La primera constatació és el creixent interès pel patrimoni arquitectònic, i la necessitat de preservar-lo. S’han fet grans inversions en multitud de monuments , repartits per tot el territori, però en queden encara un munt per rehabilitar. El cost és enorme, i s’ha de garantir el seu manteniment, en llocs, sovint molt despoblats. I fer-los visitables, cosa també complicada quan es tracta de monuments de difícil accés.
La Diputació de Barcelona ha avançat molt en aquest camp, de manera que , una vegada restaurat un monument, el posi a l’abast de tothom. El mateix cal fer en els monuments restaurats per la Generalitat o per altres organismes, amb ajuts públics. Es una manera de rendabilitzar les inversions fetes, amb diners de tots.
I aquí entrem en un altre problema. El de la accessibilitat. De poc serveix tenir un monument visitable si el camí per anar-hi no està en unes mínimes condicions de transitabilitat. Una nova despesa a afegir a la de la restauració. I la vigilància és un altre dels grans maldecaps en llocs molt desèrtics, humanament , parlant.
No estem, encara en condicions de deixar claus en llocs determinats, ni facilitar accessos a nivell genèric, perquè sempre hi ha qui trenca la confiança i posa en perill edificis i contingut. Només per la via de les visites guiades, es pot garantir la viabilitat del monument, i els elements interiors.
Es una llàstima , però la realitat és aquesta. I ja ha deixat de ser normal anar a qualsevol poble i poder visitar l’església a qualsevol hora del dia, com era habitual anys enrere. Ara, l’habitual és trobar-la tancada, i només en llocs força grans i amb activitat permanent és possible la visita.
Així, doncs, d’atractius en tenim molts i molt diversos, però cal una planificació i programació de com els fem visitables , pels propis ciutadans i per tots aquells turistes que els han buscat i esperen poder-los contemplar sense gaires entrebancs.
En aquest àmbit hi ha molt per fer i molts llocs de treball a crear, per tant interessa avançar-hi tant a nivell públic com privat. I és que el turisme esdevé , cada vegada més exigent i més variat. I ja no pretén quedar-se en un sol lloc durant dies i dies, sinó vol viatjar, veure coses diferents, territoris diversos i gastronomia variada. De tot tenim, i de tot podem oferir, però ens falta encara millorar infraestructures, equipaments i serveis. I sobretot crear paquets turístics amb totes aquestes característiques i atractius.
En tot cas, si en un sector podem estar raonablement satisfets dels passos donats és en aquest, i el reconeixement de que falta encara molt per fer, no ha de servir per desmerèixer tota la feina feta, i els bons resultats obtinguts. Si aquests poden millorar, encara ens ha d’encoratjar per seguir per aquest camí.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?