Thursday, April 22, 2010

 

NO MÉS IMPUNITAT - art. Regió 7

NO MÉS IMPUNITAT
Aquesta setmana ,entre tantes noticies negatives, n’ha aparegut una d’especialment positiva per tota la gent de bé. Es tracta de l’acord arribat entre el Ministeri de Justícia i el grup parlament al Congrés de Diputats, de CiU, pel qual es modifiquen alguns aspectes del codi penal per castigar la reincidència en els petits delictes.
Tots hem llegit o escoltat, casos de delinqüents que son detinguts una i altra vegada, i al cap de poques hores queden en llibertat perquè el fruit del delicte no superava els quatre-cents euros. Aquesta xifra és la que separa la condició de delicte de la de falta. I fins ara es podien fer tantes faltes com es volgués sense un càstig exemplar. En resum, que delinquir sortia gratuït.
Era lògica la alarma social que causaven aquestes petits delinqüents, que dia rere dia es dedicaven a robar per tot arreu. I encara era més negativa la percepció per part dels encarregats de vetllar per la seguretat de pobles i ciutats. Policies que arrestaven un d’aquestes delinqüents i tot seguit gairebé sortien tots dos alhora del Jutjat. Per qualsevol agent de l’autoritat, no hi ha res més descoratjador que veure com se’n riuen del teu esforç. Es perd autoritat i entusiasme en el treball.
De què serveix perseguir el delinqüent si se sap que no li passarà res important. Finalment el partit socialista i CiU s’han posat d’acord per presentar un seguit de modificacions que trencaran aquesta dinàmica i ajudaran a acabar amb aquesta situació.
A falta d’estudiar amb tot detall les modificacions introduïdes algunes de les principals ja suposen un canvi important amb la situació actual. Per exemple, es considerarà reincidència a partir de les 3 faltes i no de les 4, com fins ara. Però, el més important és que es crearà un registre d’autors de faltes, per tenir sota control les persones dedicades a cometre aquestes faltes.
Tenir un registre permetrà que qualsevol jutge el pugui consultar i sentenciar conforme el nombre de faltes comeses. I , el més important de les modificacions és que hi haurà penes de presó pels reincidents. Penes de presó que es compliran en caps de setmana, per evitar saturar encara més els centres penitenciaris.
I tant important com les mesures abans detallades, hi ha el tema de perseguir les bandes de delinqüents que s’han especialitzat en cometre delictes en territoris, sectors o àmbits molt determinats. Sigui actuant com carteristes, o com a lladres de material de construcció, fil de coure, o qualsevol altre producte . En aquests casos les penes podran anar de tres mesos a un any.
En fi, que ja era hora d’actuar i prendre mesures concretes, i dures contra aquestes accions que desprestigien sectors sencers, com en les grans ciutats, a nivell turístic, amb milers de petits robatoris a milers de turistes. O en els aeroports, on cal estar sempre vigilants amb l’equipatge. O en petits pobles on qualsevol banda podia entrar a robar en deu o dotze cases en una sola nit.
Aquesta és una de les bones noticies de la setmana, i va bé donar-la a conèixer perquè està pensada per acabar amb la impunitat de tants petits delictes. Però son aquests petits delictes reiterats els que fan pensar en un poble o ciutat segura o no. I la seguretat és una de les principals prioritats de tota societat lliure. Enhorabona, doncs, per l’acord i que entri en vigència el més aviat possible.
Joan Roma i Cunill, President Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?