Thursday, February 11, 2010

 

SALSELLES - ESGLÉSIA PER RECUPERAR

BORREDÀ, SANT MARTÍ D’ALBARS, I LLUÇÀ, IMPULSEN LA RECUPERACIÓ DE L’ESGLÉSIA DE SALSELLES ( Borredà).
El municipi de Salselles, va ser agregat l’any 1898 al municipi de Borredà per pròpia decisió dels 219 veïns que en aquell moment hi vivien . Varen considerar que la poca població i la falta de recursos feia necessària aquesta agregació, en un moment en que Borredà tenia prop de mil habitants.
L’església de Santa Maria de Salselles, va deixar de ser Parròquia i poc a poc, va anar perdent parroquians i serveis, fins acabar tancada. Els anys setanta es varen treure les teules per arreglar la teulada de la església de Borredà, i començà el ràpid deteriorament de l’edifici fins arribar a la situació actual, en que el campanar corre el risc d’esfondrar-se i la nau central ja fa anys que està ensorrada i els laterals , també.
Des de fa anys, el municipi de Sant Martí d’Albars organitza una caminada, una missa i un dinar just al costat de l’antiga església, en record de la devoció a la Mare de Deu de Salselles, molt apreciada també pel municipi de Lluçà.
La Mare de Deu, i una part dels utensilis de missa, i de l’església es conserven en el Monestir de Lluçà, on es poden visitar , juntament amb altres , d’altres esglésies de l’entorn.
La situació actual de l’antiga església és de perill d’esfondrament definitiu, per la qual cosa , en el darrer aplec celebrat l’any passat, els alcaldes de Sant Martí d’Albars, Borredà i l’alcaldessa de Lluçà es varen comprometre a fer gestions per mirar d’aturar el deteriorament, i a estudiar la possible rehabilitació total o parcial del monument.
El passat dia 25 de gener els tres representants municipals es varen entrevistar amb el Vicari General del Bisbat de Vic, per exposar-li la voluntat de dur a terme l’estudi de situació i les possibilitats d’actuació, amb ajut d’altres administracions.
En aquesta reunió varen trobar la comprensió del Bisbat i la disponibilitat a facilitar els tràmits, començant per una possible cessió per 25 anys de l’edifici a l’ajuntament de Borredà, per ser el municipi on està ubicada l’antiga església.
Aquests darrers dies , l’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha enviat petició d’ajut tècnic a la Diputació de Barcelona per aconseguir un equip que elabori un estudi i diagnòstic de la situació i proposi possibles solucions, i al mateix temps ha demanat al Bisbat de Vic, l’inici dels tràmits per poder signar un conveni de cessió per 25 anys, com element essencial i obligatori per poder intervenir a nivell d’administració.
Per començar, es disposa d’un rigorós estudi fet per Albert Codina Prat, amb dades històriques, fotogràfiques i d’investigació, a partir del qual els tècnics del Servei de Patrimoni Local poden iniciar els seus treballs. Esperem iniciar, en breu, aquests treballs i aconseguir salvar la totalitat o una part del monument, en diverses actuacions a dur a terme en els propers anys.
Joan Roma, alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?