Tuesday, February 09, 2010

 

AGENCIA DE CAÇA- art. Celsona

UNA AGÈNCIA DE CAÇA.
En diversos mitjans de comunicació acabo de veure la iniciativa de les Societats de Caçadors del Pirineu i Catalunya Central, entres les quals es troben les del Solsonès que demanen la creació d’una Agència Catalana de Caça.
Em sembla una proposta lògica i necessària, després d’uns anys de conflictes i incerteses per part dels caçadors. També em sembla lògic el trasllat que proposen dels temes de caça, de Medi Ambient a Agricultura, on estaven abans.
Com a diputat al Parlament vaig tractar en diverses ocasions d’aquests temes, mai resolts adequadament. I és que la pràctica de la caça comporta un bon grapat de problemes al darrere que convindria resoldre d’una vegada per totes.
Un dels problemes més greus i contradictoris és la culpabilització de les Societats de caça pels accidents de trànsit causats per la fauna salvatge. Es curiós tenir un accident, atropellant un porc senglar , un cérvol o un cabirol per posar alguns exemples, i demandar la Societat de caçadors de d’indret perquè assumeixi la seva assegurança els danys causats. Així queda estipulat per la Llei de trànsit. Es evident que les assegurances esdevenen un dels grans maldecaps de les societats de caçadors, i el progressiu ritme d’accidents , fa impossible assumir aquestes responsabilitats.
També hi ha discrepàncies sèries respecte les llicències de caça de determinades espècies. L’increment de fauna ha motivat la petició d’ampliació de llicències, per part d’agricultors perjudicats, i no sempre s’ha trobat la comprensió i la sintonia amb la administració. Darrerament alguns alcaldes hem hagut d’intervenir per demanar una major sensibilitat davant les destrosses provocades per un excés d’exemplars de diverses espècies. Finalment hem obtingut un increment de permisos.
De totes maneres, és cert que s’han anat posant solucions parcials a temes que son molt més globals. Els caçadors estan marejats per la paperassa, per la incomprensió i per decisions que consideren preses per persones no prou coneixedores del territori , i sense buscar el consens amb ells. D’aquí la petició de crear una Agència Catalana de Caça que tingués plenes competències sobre aquesta activitat, i estès inclosa dintre del Departament d’Agricultura i Acció Rural.
Seria una bona solució per encarar els reptes de cara el futur. I el futur és incert i complicat, sobretot sinó es fa aquesta reconversió. Les societats agrupades que han presentat aquesta proposta, sumen uns 2.000 caçadors. Pot semblar molt, però tots els que vivim en pobles de pagès, veiem com es van reduint les colles i com de difícil resulta trobar relleu.
Alguns no ho consideraran un problema, però sense caçadors, i sense depredadors naturals, moltes espècies es poden multiplicar amb una rapidesa increïble i ampliar els danys que ja ara causen . En l’equilibri està la solució i s’ha de trobar. Ha d’haver-hi un pacte entre caçadors i administració, per fer factible aquesta activitat . I s’ha de modificar la Llei de Trànsit per eliminar les responsabilitats que ara cauen sobre les espatlles de les societats de caçadors.
Fins ara, en molts pobles, els caçadors han representat un dels col•lectius més actius . Ara toca facilitar la seva feina i evitar la desaparició. Si creuen que amb una Agència poden anar molt millor, se’ls ha de fer cas i tirar endavant la proposta. Es un bon moment per fer-ho ara que els partits estan preparant els programes electorals de cara les eleccions al Parlament d’aquest any. Veurem quants fan cas de la petició.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?