Wednesday, December 02, 2009

 

LLUÇANÉS, UNA COMARCA NOVA'?

LLUÇANÈS, UNA COMARCA NOVA.?
Enceto aquest article amb una certa perplexitat per les informacions rebudes d’un altre territori que aspira a esdevenir comarca, ben a prop d’aquí. Es tracta del Moianès. Un territori amb un recorregut i una història força paral•leles a la del Lluçanès.
El perquè de la meva perplexitat, prové d’una reunió tinguda per alcaldes del Moianès amb el Conseller de Governació, Jordi Ausàs, en la qual es va acordar tirar endavant la iniciativa d’esdevenir comarca, amb la legislació actual i amb el compromís de que el govern de la Generalitat li donarà suport.
La meva posició és , si ells sí, perquè el Lluçanès, no ? En articles anteriors havia manifestat el meu total escepticisme respecte el recorregut que podia tenir la campanya de convertir el Lluçanès en comarca. Aquesta posició provenia dels acords i converses entre partits i govern per no tocar el tema territorial sinó era en un marc global. Res de retocs ni modificacions parcials. Es volia ordenar el país creant les regions o vegueries, i a ser possible sense crear ni nous municipis, ni noves comarques.
Ara, pel que sembla, aquells acords deixen de tenir vigència, i ERC , des del govern , estaria disposada a obrir el meló territorial. Sorprenent, però real per les informacions donades per alcaldes del Moianès.
I és cert que en tota legislació hi ha vies per modificar la situació actual, però son tràmits llargs, complicats, necessitats de consensos molt amplis, i amb el perill d’obrir debats en altres indrets no tant clars ni tant específics i homogenis. Precisament un dels factors que va refredar el compromís de modificar el mapa comarcal, venia del fet de constatar vàries iniciatives que podien fer passar el mapa de 41 comarques a 45 o 50.
El motiu del canvi d’actitud d’ERC i del Conseller de Governació, el desconec, però suposa un canvi radical en el que havia estat el posicionament del govern d’entesa fins ara. I el que és fàcilment comprovable és l’inici del llarg camí per esdevenir comarca per part del Moianès, basant-se en aquella reunió i aquell compromís.
Què passarà si el Lluçanès reprèn la seva petició ? Ho desconec, però difícilment es pot denegar aquí el que es dona allà. Recomano, doncs, als impulsors, de tornar a la feina i comprovar la disponibilitat del Departament de Governació envers la proposta de convertir el Lluçanès en una nova comarca. Quins passos caldria donar, i en quin termini. I decidir si s’emprèn aquest camí .
Aquests dos territoris son els més clars a nivell de reivindicació històrica, i ben fonamentada. Si això donarà peu o no a d’altres peticions, ja ho veurem, però en tot cas ERC ha obert el camí. I m’imagino que no l’ha obert sense l’acord dels altres dos partits de govern.
El procés amb la llei vigent és lent i feixuc, però viable si la voluntat política existeix i es troba l’ampli consens necessari, no reduït només als tres partits de govern sinó també a CiU. Amb l’acord de tots plegats el Lluçanès pot esdevenir comarca. Els nostres veïns del Moianès tiren per aquí. Ben aviat es farà públic, i he considerat indispensable fer servir La Rella per assabentar-ne a tots els habitants del Lluçanès.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?