Wednesday, December 02, 2009

 

LLOBERA I LLANERA

LLOBERA I LLANERA
Estem més a prop que mai de poder modificar els mapes municipals de Torà i Biosca, en benefici de Llobera i així resoldre una de les disfuncions territorials originades per la desaparició de l’antic municipi de Llanera.
Dintre de poc es tractarà aquest tema en la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya en la qual hi ha representants de diferents conselleries de la Generalitat, juntament amb representants municipals i del món acadèmic. Sóc un dels membres suplents d’aquesta comissió en tant que alcalde de Borredà.
Fa anys i anys que les persones que viuen en un dels antics nuclis de Llanera, volen passar a ser de Llobera, des d’on reben tots els serveis bàsics. Es lògic atendre aquesta petició perquè la situació actual ni és justa ni és raonable. Es poden entendre les reticències de Biosca i Torà, però al cap i a la fi, ara perdrien una petita part del que varen guanyar en el moment de la desaparició de Llanera.
I els polítics hem de prendre decisions per millorar les condicions de vida dels ciutadans i fer més atenció a les persones que no pas al propi territori, tot i ser important. Però, s’ha de ser pràctic i raonable i modificar els límits municipals és viable, i adequat de cara el present i futur de les cases i persones afectades per la proposta de canvi.
Ho vaig defensar durant les negociacions que varem dur a terme en el Parlament, i ho defenso ara. En aquell moment no varem trobar el consens necessari, ni la determinació del Govern. Ara el Govern ho té clar i la major part dels representants, també. Però, la proposta no està guanyada. S’ha de tractar i votar en la Comissió i aquesta és gran, diversa i heterogènia. Espero que passi bé la prova.
El procés posterior pot ser ràpid i sense problemes perquè la part a segregar de Biosca i Torà és molt clara i definida, i la agregació a Llobera no ha de comportar cap especial problema. Estaria bé poder celebrar el Nadal amb el tema resolt.
Cal dir que la Comissió de Delimitació Territorial està fent una molt bona feina. A la callada, però constantment, es porten temes de disfuncions territorials que son resolts, amb serietat i rigorositat. Pels qui no ho coneguin , hi ha un gran nombre de petits o grans conflictes en el país que portaven anys i anys arrossegant-se pels despatxos i que ningú volia precisar per mandra , por, o pressions de les parts.
Almenys ara, tots els expedients estan en marxa, i tots arriben a la Comissió on son informats i aprovats si troben la majoria necessària. No és bo tenir problemes podrint-se perquè al final provoquen enfrontaments i mal rotllos entre els afectats, siguin persones, o institucions.
Estem davant un dels temes que s’hagués hagut de resoldre quinze o vint anys enrere. No es va fer, esperem que ara sigui el moment oportú i puguem veure com el govern adapta el territori a les persones i no a l’inrevés. En un termini curt de temps està previst que el tema sigui tractat a la Comissió. Oportunament en donaré compte en aquestes pàgines i si em toqués anar-hi, millor que millor, pel coneixement del tema que tinc.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?