Tuesday, November 10, 2009

 

COMBATRE LA CORRUPCIO

COMBATRE LA CORRUPCIÓ.
Pels qui portem una llarga trajectòria en política, veure com van apareixent casos de corrupció , ens indigna i desanima, però quan aquests toquen a membres del propi partit la indignació és converteix en ràbia i estupefacció. He de dir que aquest és l’estat d’ànim de la immensa majoria de militants i simpatitzants del partit socialista.
En trenta anys de democràcia, els socialistes catalans hem tingut pocs casos de corrupció. I quan han existit , la reacció ha estat ràpida, exemplar i contundent. Ara mateix, tothom ho ha pogut comprovar amb el cas de Santa Coloma de Gramanet, tot i preservar la presumpció d’innocència a la qual tothom té dret.
Però, el cas ens ha fet molt mal als socialistes, perquè ens crèiem vacunats contra aquestes temptacions, i ens ha agafat de sorpresa i en un mal moment, per altres casos que s’han donat en altres indrets. Poder aparèixer com immunes a la corrupció era una de les nostres cartes de presentació més preuades. D’aquí que haguem celebrat la rapidesa d’actuació de la Executiva Nacional, i sobretot el discurs del Primer Secretari del PSC, davant la IV Convenció Municipal, feta a Barcelona la setmana passada.
Recomanaria la lectura del discurs pronunciat , a propis i estranys, perquè és un dels discursos més ben elaborats, més rigorosos i més sincers dels darrers anys. I sobretot li varem agrair un gest que és molt poc freqüent en política i en el nostre país: demanar perdó als ciutadans i especialment als de Santa Coloma. I el més important, prometre canvis , encara més rigorosos per dificultar la repetició de fets semblants.
I dic dificultar, perquè a tots ens agradaria poder dir, impedir, o fer impossible la corrupció. Per desgràcia, en aquest àmbit com en tots els altres de la vida pública o privada, sempre hi ha hagut i sempre hi haurà casos de comportaments indignes. El que s’ha de procurar és convertir-los en excepcionals. I quan es trobin, aplicar càstigs exemplars.
D’aquí que es proposi un contracte amb la ciutadania pel qual la transparència i les bones conductes siguin la prioritat en l’acció política. No son paraules al vent, sinó que es portaran a la pràctica de forma urgent i rigorosa. No podem consentir que uns pocs embrutin la trajectòria de la majoria.
I és que si mirem aquests 30 anys de política municipal a la comarca, trobarem ben pocs casos de conductes corruptes. I ho dic pensant en tots els partits polítics. No hi ha partits corruptes, hi ha persones corruptes, i poden estar en diferents partits. Es cert que uns partits vigilen més que d’altres, però cap tanca els ulls a la corrupció.
La lliçó que hem après els socialistes, en aquest darrer cas, és la necessitat d’extremar la vigilància, apretar encara més els mecanismes de control, i ser més exigents amb les persones que exerceixen qualsevol càrrec. Ens toca fer-ho a nosaltres i a tots els altres partits, per donar exemple i aconseguir la confiança de la gent.
Que ningú dubti, de la sinceritat en l’aplicació de noves mesures de transparència. Però vull acabar fent un elogi dels milers d’homes i dones que es dediquen desinteressadament a la cosa pública. Son excepcionals els casos de corrupció i és generalitzada la bona i honesta gestió. No deixem que uns pocs espatllin el treball de la majoria.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?