Wednesday, November 25, 2009

 

BON PAPER DEL SOLSONES

BON PAPER DEL SOLSONÉS EN ELS PRESSUPOSTOS DEL 2010.
Presentats ja els pressupostos de la Generalitat per l’any vinent, podem veure com la comarca en surt força ben parada tot i tractar-se d’un any especialment crític a nivell general i particular. En concret es preveuen 7,5 milions d’euros , la qual cosa suposa un increment notable respecte el que ha vingut aquesta any, 2009. De fet, es duplica la inversió , en bona part per complir la promesa feta pel Conseller Nadal, respecte la variant de Santa Susanna, a la C-55. Finalment es podrà complir el compromís, i en els pressupostos hi figura una partida de 3,6 milions d’euros.
Suposo que tots aquells que han reclamat aquesta variant i han dut a terme diferents actuacions per exigir-la, estaran satisfets de veure complerts els seus objectius. N’hem parlat vàries vegades en aquestes mateixes pàgines del Celsona.
La segona gran partida, correspon a la millora de la senyalització i manteniment de les carreteres de la comarca, amb un milió d’euros. Son treballs, continuació dels que ja es duen a terme a tota la Catalunya Central, i que suposen endreçar múltiples punts, a més de repintar ratlles i canviar rètols i senyals ja obsolets. Una bona iniciativa per millorar la seguretat en totes les carreteres, especialment en les secundàries.
Algunes altres partides em causen una especial satisfacció perquè es pot comprovar la sensibilitat del govern per la cultura i el patrimoni cultural . Ho podem veure amb els 228.000 euros destinats a la rehabilitació de l’església de la Pedra, o els 258.000 euros destinats al poblat ibèric i església romànica d’Olius, o els 103.00 euros per la 3a fase de la restauració del monestir de Sant Llorenç.
En fi, aquestes partides, juntament amb l’anunci fet de que en els propers anys, pràcticament la majoria de pobles de la comarca disposaran de depuradores d’aigües residuals, permet assegurar de que el govern no solament pensa en les grans ciutats a l’hora d’invertir , sinó també en les comarques rurals com la nostra.
I una altra eina útil d’inversió és el recentment aprovat Pla Comarcal de Muntanya , on també hi figuren un bon grapat d’inversions en la majoria de municipis de la comarca, i això al llarg dels propers quatre anys.
No és fàcil el repartiment d’un pressupost, sobretot quan ens trobem en plena situació de crisis financera. La temptació de retallar o deixar per més endavant moltes de les obres previstes les té qualsevol govern que ha de prioritzar més que mai les seves inversions. Amb tot, queda clar que si en èpoques de crisis, la inversió disminueix, no deixa de fomentar la pròpia crisis, i d’aquí que malgrat les dificultats el govern d’entesa vulgui mantenir un elevat nivell de projectes i obres.
I tot indica que l’any vinent serà un dels més durs a nivell d’ajuts i subvencions de tota mena. Els qui estem en càrrecs municipals ja fa temps que apretem cinturons i ens preparem per passar aquest any. Després ja ho veurem, però sembla que la recuperació serà evident i serà el moment de poder tornar a les grans obres.
També serà el moment de reclamar un nou sistema de finançament pels ajuntaments que realment permeti fer front a les necessitats diàries i de cara el futur, i a mantenir el gran nombre de serveis que s’han creat en aquests anys.
Però, tornant al principi, l’important és comprovar que la Generalitat fa funcions de redistribució de la riquesa, i compleix compromisos amb el territori, per lluny i petit que sigui. Podem estar raonablement satisfets de les previsions per l’any vinent, traduïdes en les partides i obres apuntades més amunt.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?