Wednesday, October 14, 2009

 

CASES MONUMENTALS

CASES MONUMENTALS
En els darrers mesos he fet unes quantes excursions per la comarca per conèixer millor alguns indrets dels quals havia sentit a parlar molt, però no hi havia estat mai. Tot i ser una comarca relativament petita hi ha una enorme quantitat de llocs de gran interès, i en aquest cas, volia veure algunes de les cases de pagès més representatives del passat i present del Solsonès.
I, veritablement, el nombre de cases monumentals és enorme. I ens ha de preocupar a tots el futur d'aquestes cases. Es cert, que no ens podem ficar directament a discutir sobre el patrimoni de particulars, però sí podem oferir tota mena d'ajuts com per garantir la seva supervivència.
Ens ha de preocupar a tots que cap d'aquestes cases entri en declivi i com a conseqüència es pugui perdre. Tots tenim al cap esglésies, ponts, monestirs,cementiris, etc, però comptem que cadascú s'ha de fer càrrec de casa seva. I en principi, així ha de ser. Però és evident que no és igual mantenir i preservar una casa monumental que una casa normal, situada en un poble o a Solsona – capital.
Mentre la família propietària tingui uns ingressos sanejats, de ben segur, cuidaran de la casa i construccions annexes, però en els temps que corren pels pagesos i ramaders, aquesta dedicació i ingressos no estan gens garantits. I si entren en decadència, també hi entrarà el patrimoni i certes edificacions haurien d'estar preservades i ajudades a subsistir.
De totes maneres, és cert que si posem diner públic en propietats privades algun benefici públic hauríem de tenir. Aquí és on caldria estudiar quines contrapartides es podrien donar per compensar aquestes inversions. En el cas de patrimoni eclesiàstic, se sol demanar una cessió d'ús per vint-i-cinc anys, a benefici de l'ajuntament corresponent o de la administració que aporta els diners per la restauració.
No cal dir que això és impossible en el cas que ens ocupa, però es podrien buscar altres compensacions que fossin viables, en forma de visites guiades, un cop al mes, o d'ús d'algun indret de la finca, per estudis o estades escolars, etc.
En tot cas, queda clar que a tots ens interessa preservar aquest llegat i fer que duri unes quantes generacions més. L'art i l'arquitectura no només estan presents en edificis públics, sinó també en els particulars. I , sovint, en aquests és més genuí i valuós que en els altres. I veure aquests enormes edificis,suposa traslladar-se a la època en que foren construïts. I la nostra història va lligada a les famílies que les varen edificar i que , moltes d'elles encara hi viuen. Son part important de la nostra història i de les nostres arrels. Es lògic, que busquem fórmules per fer possible la seva preservació.
I si destinem diners a multitud d'esdeveniments, que no deixaran petjada en el nostre futur, és evident que també hauríem de poder destinar diners per garantir la salvaguarda d'una part del nostre passat, sense el qual no s'entendria el nostre futur.
Davant de moltes d'aquestes cases, ens sentim orgullosos d'uns altres temps que foren esplèndids per la pagesia, i ens demanem quin futur els espera. Aniria bé garantir aquest futur, de comú acord administracions públiques i propietaris particulars.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?