Tuesday, August 18, 2009

 

RESPECTAR EL PAISATGE

RESPECTAR EL PAISATGE.
Ara l’estiu , més que en altres èpoques de l’any podem veure l’ús que molta gent fa del paisatge. Es a dir, dels camps, les muntanyes, els rius, els embassaments, etc,
Només falta viatjar una mica per tot arreu, per comprovar la falta de respecte i de civisme envers el medi natural. No sembla haver-hi límits a la deixadesa, quan no al incivisme o al vandalisme, pur i dur.
Fa mal de veure, llocs idíl•lics, visitats per gent, que abandonen les deixalles a qualsevol lloc. I no solament el que han portat per menjar, sinó que molts d’altres aprofiten per treure trastos de casa seva, per posar-los en qualsevol racó d’un camí , una carretera o al costat d’algun contenidor d’escombraries. Aquestes deuen creure que com es recullen les escombraries, també el mateix camió pot carregar un televisor, un matalàs o un armari.
I és que de tot es pot trobar en múltiples punts de Catalunya i per tant de les nostres comarques. No hi ha dia que no em trobi amb algun d’aquests abocadors incontrolats, per alguna de les carreteres de les nostres comarques. I en alguns casos son reiteratius. L’ajuntament treu els trastos i al cap de vuit o deu dies ja n’hi torna a haver.
El mateix passa en moltes rieres, on la gent va a banyar-se o a menjar, i no tenen cap remordiment de deixar en el lloc escollit totes les restes de l’àpat, inclosos evidentment plàstics, llaures, ampolles ,etc, Un bon estiu com aquest, amb una crisis econòmica considerable, ha portat més gent que mai cap indrets d’especial bellesa natural que , al final de l’estiu, donarà pena veure’ls.
Si es volen deixar nets, hauran de ser els ajuntaments respectius els que s’encarreguin de netejar-los, dedicant-hi molts esforços i diners perquè es tracta de recollir escombraries per tot arreu, en una franja molt extensa del territori. Evidentment cap altra administració ajudarà a pagar aquestes elevades despeses.
Costa molt posar ordre en aquest àmbit. Es qüestió de cultura i estimació a la natura. Estem encara molt verds, respecte el que passa en altres països europeus, on és impensable comportaments com aquestes, que serien immediatament criticats i denunciats per altres ciutadans, i durament castigats per l’administració competent.
Aquí, no. I el resultat el veiem una mica per tot arreu. Es una llàstima, però haurem de canviar de xip sinó volem tenir tots els espais malmesos. I cada persona conscienciada, convertir-se en un vigilant, i aprofitar les noves tecnologies per captar imatges, i denunciar els fets i sobretot els seus autors.
I és que just acabat l’estiu començarem l’època dels bolets, i es torna a produir una invasió de gent, que reprodueix els comportaments de l’estiu. I això ja no s’aguanta ni es pot consentir. Hem d’entendre que salvaguardar la natura és cosa de tots, i s’ha de començar per no embrutar-la.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?