Wednesday, June 17, 2009

 

APLECS VIUS

APLECS VIUS.
En els darrers dos mesos he tingut ocasió d’assistir a un parell d’aplecs, després d’anys de no haver-ne tingut l’ocasió. He de dir que repetiré l’experiència, i procuraré anar a alguns mes , propers al nostre territori.
En primer lloc vaig assistir a l’aplec de Salselles que tot i ser terme de Borredà, no hi havia anat mai. Molt bona organització , dia esplèndid, menjar excel•lent i companyia grata. No es pot demanar més, tenint present que l’entorn natural és magnífic.
L’excusa dels aplecs és recordar les velles prometences i peregrinatges dels nostres avantpassats, per implorar gràcies o fer allunyar tragèdies. Una missa, amb la imatge original o renovada, recorda aquells vells temps que enllacen amb els actuals. I gent gran, i joves barrejats , parlant de com eren aquells indrets vint, trenta o cinquanta anys enrere.
Precisament en aquests aplecs s’aprenen moltes coses oblidades o mai estudiades. I si una cosa hem de fer els alcaldes és facilitar la seva continuïtat i la seva pervivència de cara les futures generacions.
El cas de Salselles em pertoca molt directament i tal com ens varem comprometre davant la gent assistent, dintre de poques setmanes esperem tenir una reunió amb el Bisbe de Vic per demanar una cessió dels terrenys i l’edifici, mig enderrocat de l’església, per poder-la recuperar. En aquest objectiu els tres alcaldes presents: Sant Martí, Lluçà i Borredà anirem plegats.
I un altre aplec, fou el de Sant Margarida en el terme de Les Llosses. Aquí no solament no hi havia anat mai a l’aplec sinó que tampoc havia estat mai en l’indret. Realment espectacular. Allà dalt hom es demana com carai s’ho varen fer els nostres avantpassats per construir una església i una rectoria de dimensions considerables, en el cim d’una muntanya, amb un camí mig impracticable.
Una vista espectacular, en un dia clar, durant unes hores i una mica de pluja després de dinar, cosa que ens obligà a tornar a l’església durant una estona. També aquí, bona organització, menys gent que en el de Salselles, però també molt ben acompanyats tots plegats.
La celebració d’aquests i altres aplecs, relliga el passat amb el present i ens fa conèixer les penalitats de les anteriors generacions i com volien foragitar les desgràcies construint i pregant a sants o verges determinades.
En aquest cas la gent va ser capaç de restaurar els edificis de l’església i rectoria , i el conjunt està salvat per molts anys. Es una bona prova de que l’estimació pel nostre passat pot reviure en les noves generacions si es mantenen aquestes tradicions i els pares o avis passen als seus descendents aquesta estimació i el sentit que va tenir construir aquests edificis. Sense unes bones explicacions , res no s’entén. Però posats allà dalt i contemplant el paisatge, es veu clarament la bona elecció feta.
Ara cal evitar la pèrdua d’aquestes tradicions i saber-les passar a les noves generacions , sense relleu no hi ha futur, i es perd el passat.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?