Tuesday, February 10, 2009

 

TERRITORI D'OPORTUNITATS

TERRITORI D’ OPORTUNITATS
Cada dia que passa veiem els efectes de la crisis, en sectors tant vitals, fins ara, com el del automòbil, o la construcció. Toca defensar aquests sectors, però al mateix temps encarar els esforços i inversions cap a nous sectors, totalment nous .
I toca demanar-nos què podem oferir que no tinguin altres territoris, sense manies i sense apriorismes. La situació no està com per descartar activitats, equipaments, serveis o infraestructures que el país necessita, i que poden comportar grans inversions, i la creació de nombrosos llocs de treball.
En els darrers vint o trenta anys hem parlat de molts projectes, però molts s’han anat descartant per motius diversos. Semblava que podéssim triar a la carta quines activitats volíem i quines refusàvem. No ens estranyi ara que depenguem massa dels dos sectors abans esmentats i que haguem perdut moltes empreses, sense atreure’n gaires de noves.
Vol dir això que ara hauríem d’acceptar tot el que vulgui venir, sigui quina sigui l’activitat? No, però moltes activitats descartades, tard o d’hora hauran d’implantar-se i millor fer-ho guiades per nosaltres, que no pas imposades pel govern.
I és que la Catalunya Central pot convertir-se en un territori d’oportunitats si se sap actuar com cal. Tenim amplis espais, cosa que ja no té l’àrea metropolitana, tenim bones comunicacions, i més que ho seran dintre d’un parell o tres d’anys, tenim gent formada, tot i que cal millorar els estudis tècnics, tenim centres d’innovació, tot i que insuficients, tenim ambició d’esdevenir una regió, i ja comença a ser realitat. Perquè no ens posem unes prioritats les comarques centrals per aprofitar aquestes oportunitats ?
Fa ben poc, era impensable tenir un centre penitenciari, i tots recordem les batalles tingudes. Ara resulta que tothom el veu bé i s’està convertint en el segon o tercer centre de treball més important de la Catalunya Central.
Hem fet batalles contra abocadors, centrals eòliques, hortes solars, aeroport, etc, i tots volem apostar per un medi ambient millor. No és incompatible defensar el medi ambient i facilitar la ubicació d’un abocador en algun lloc adient. No estem ja en els anys d’abocadors incontrolats, poc segurs, o inadequats. Estem parlant d’instal•lacions segures, i necessàries, en algun lloc o altre. I el mateix cal dir per tot el relacionat amb les energies netes. Tothom hi aposta però ningú les vol a prop. Això ja no pot continuar si som seriosos. Tenim unes quantes grans oportunitats si les sabem gestionar i pactar en el territori i amb el govern. De nosaltres depèn, sinó no ens queixem.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?