Tuesday, February 03, 2009

 

ENTRE POC I MASSA

ENTRE POC I MASSA.
Les crisis son inevitables, però si se saben superar i aprendre’n la lliçó, poden servir per reforçar els mecanismes imprescindibles com perque no es repeteixin ni arribin a ser tant virulentes.
Fa pocs dies llegia un informe sobre les facilitats i rapidesa per crear societats i empreses mercantils en tot el món. El nostre país hi figurava en un lloc molt baix. Es a dir, erem un dels més burocratitzats , amb un promig de 46 dies per tenir les gestions fetes i començar a operar, a diferència de molts altres en que els tràmits es reduien a uns pocs dies.
No acabem de tenir èxit en la simplificació de tràmits. Se’n parla molt, fins i tot es promet, però la transversalitat de moltes gestions fa del tot impossible la rapidesa, i encara menys la simplicitat.
I no sempre anem en la bona direcció. Ha estat tradició de totes les legislatures parlamentàries valorar la feina feta pel govern, en base el nombre de lleis que s’han presentat i aprovat. Mala cosa aquesta, quan en comptes de reduir la legislació, el que promovem és anar-la ampliant i complicant.
Tenim un munt de lleis que contenen preceptes de dificil o impossible compliment, sigui per falta de diner, pels terminis establerts, per no disposar de personal tècnic o administratiu preparat, sigui per contradir-se amb altres normatives d’altres departaments.
Una iniciativa innovadora, i agraïda seria la de començar a pensar en reducció de normatives, simplificació i actualització. Tant els qui tenim càrrecs institucionals en ajuntaments, com directius d’empreses , constatem cada dia un bon grapat de contradiccions en les gestions i tràmits que hem de fer, i que moltes vegades fan perdre temps i diners.
I marcar terminis per cada gestió o tràmit. Ara, no saps mai quan acabaràs un expedient. Per molt que es vulgui fer servir el silenci administratiu, ningú s’atreveix a tirar endavant fins no tenir un pronunciament clar i per escrit.
Estem lluny d’haver aconseguit eficiència i rapidesa. I aixó tant val per l’empresa privada com per la pública. Es més en matèria de gestions públiques, els tràmits s’han anat complicant i diversificant fins arribar a extrems desesperants. Oimés quan ens trobem, sovint, amb interpretacions o regulacions contradictòries dintre d’un mateix departament.
Amb la crisis al damunt, demanem acostar-nos als països capaços de facilitar tràmits en 1 o 2 dies, i no en els 46 que tenim ara. Entre poc i massa. Reduir en un cinquanta per cent seria ja una aposta seria i raonable. No sé si ho veurem mai al ritme que anem.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed.XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?