Wednesday, January 21, 2009

 

TRADICIÓ. QUALITAT I DIVERSITAT

TRADICIÓ: QUALITAT I DIVERSITAT.
Tot i que ja han passat uns dies de les festes més assenyalades i emotives de l’any, encara queden algunes mostres per gaudir-ne, i per valorar la riquesa i diversitat que tenim a la comarca, i que no sempre es valoren prou ni es promocionen com caldria.
Aquestes setmanes he volgut comprovar personalment la salvaguarda d’algunes de les tradicions més arrelades i conegudes, però no sempre participades ni prou reconegudes a nivell comarcal i nacional de país. Pels dies que algunes tenen lloc, sovint la gent de la comarca no ens movem prou com per assistir-hi. Es el que m’havia passat a mi , mai havia estat present a la celebració de la Fia-Faia a Bagà.
Un dia com aquest, habitualment estava a casa, i no acostumava a sortir. He trencat aquest costum i he de dir que ha valgut la pena. Ara ja no parlaré d’una antiquíssima tradició d’un dels pobles de la comarca, pel que he llegit sinó pel que he vist i el que he vist m’ha encantat. Participació autèntica, i emoció garantida pels de casa i pels de fora. Bona organització i fidelitat històrica . L’any vinent em tocarà anar a Sant Julià, i així hauré trencat una absència imperdonable per un berguedà, sigui d’on sigui.
Un segon motiu de grata sorpresa fou la visita al Pessebre vivent de La Pobla de Lillet. També fou la meva estrena en aquesta tradició i francament se’l pot posar entre els més interessants dels que se celebren a Catalunya.
Excel•lent marc el elegit per representar diferents quadres del pessebre amb una autenticitat i rigurositat realment excepcionals. Un recorregut ple de vida i alhora d’història i amb la mobilització d’un gran nombre de persones de totes les edats, cosa que només es pot aconseguir en un poble actiu, dinàmic i perfeccionista. Havia vist alguna de les altres representacions que fan al llarg de l’any, però mai el pessebre, i de ben segur és per tornar-hi l’any vinent i recomanar-lo a tothom.
I un tercer esdeveniment el varem complir el diumenge passat una quinzena de regidors i alcaldes socialistes de la comarca, anant a veure una de les representacions dels Pastorets de l’Ametlla de Merola. Volíem recordar vells temps, perquè gairebé tots els havíem vist anys enrere. En el meu cas, potser feia 25 anys, però al mateix temps volíem recolzar la petició de que s’inverteixi el que faci falta per rehabilitar el local, modernitzar-lo i posar-lo al dia, i d’aquesta manera garantir la continuïtat d’una tradició de gran interès i qualitat. D’aquí la felicitació per la merescuda Creu de Sant Jordi.
En aquest darrer cas varem tenir la grata sorpresa de veure el local totalment ple, amb 4 autocars esperant a la plaça i multitud de cotxes plens de gent de totes les edats. Val la pena tornar-hi anar, o anar-hi per primera vegada, i fer-hi anar amics i companys. Tothom en surt content i satisfet del gran espectacle , en un lloc impensable per a la majoria dels que venen de fora.
De moment i per motius d’espai em quedo amb aquests tres esdeveniments locals, però d’àmbit comarcal i d’interès supracomarcal, i fins i tot nacional. N’hi ha d’altres que ja exposarem en futurs articles, però voldria acabar amb una reflexió, i és que tenim la sort de poder gaudir d’aquests espectacles, però cal estat atents i previsors de garantir-ne la seva fidelitat i sobretot continuïtat. I no tot es resol amb diners, sinó amb l’esforç i treball de centenars de persones que estimen les tradicions i el seu poble, i molt sovint no surten públicament. Felicitats en tot cas, a tots ells, i a tots els que han fet possible aquests espectacles.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?