Tuesday, January 20, 2009

 

LLEVANEUS ESCASSES ?

LLEVANEUS ESCASSES ?
Fa un parell de setmanes que vaig parlar de l’entrega feta pel Departament de Governació de 11 màquines llevaneus a tot un conjunt de municipis de Catalunya. Es evident que ha significat un esforç important d’inversió , tenint en compte que cada màquina costa al voltant dels 235.000 euros ( uns 40 milions de pessetes).
De fet per qui no les hagi vist, es tracta d’un camió potent, amb una pala mòbil al davant i un escampador de sal al darrera i una caixa amb capacitat per un parell de tones de sal. Es a dir, estem davant d’una màquina similar a les millors de la Direcció General de Carreteres.
Fins aquí tot bé, tot i que alguns creiem que potser ens hem passat en el tipus de màquina, vist que la majoria no poden actuar dintre dels cascs urbans rurals, per l’estretor dels carrers. Es cert que aleshores ens diuen que aquests camions son per treure neu dels camins municipals i de les carreteres locals, i per tant no preparats per actuar dintre de pobles.
Ara bé, tots sabem que a pagès les màquines han de servir per a tot, i potser un altre tipus de màquina hagués pogut fer el doble treball de netejar de neu els camins i també els nuclis urbans. En fi, ara ja està fet i el que hem de fer es supervisar que tot s’utilitzi com cal.
He llegit la queixa de l’ajuntament de Navès i té raó en que una sola màquina per tres pobles del Solsonès és injust o no resol els problemes del conjunt de la comarca. Se suposa que l’any vinent, si hi ha diners pot ser que surti una altra convocatòria i es pugui tornar a demanar aquest tipus de maquinària.
De totes maneres, ara cal vigilar també quin ús se li dona. D’entrada ja hem vist com en alguns pobles no sempre es treu la neu segons necessitats sinó segons amistats o parentiu, i això ja no es pot acceptar. Estem en una comarca molt propensa a pagar favors polítics amb favors personals i això intentarem anar-hi posant fi, els qui hem de vetllar pel bon ús dels recursos públics.
També penso fer un seguiment dels treballs d’aquestes màquines. Comprovar on i quan treuen la neu. Qui les fa anar, i si cobra, quant cobra i de qui cobra. Son màquines donades per la Generalitat, és a dir per tots nosaltres, els catalans que paguem els nostres impostos i no podem acceptar que algú pugui fer servir aquesta maquinària per finalitats privades, particulars. Ara a l’hivern i també a l’estiu que poden tenir altres usos .
En fi, som un país ple de contradiccions i reclamacions que després no sempre es controlen. Ja aviso de que en aquest com en altres temes serem vigilants, i comunicarem a qui correspongui un possible ús partidista, inadequat o personal d’un bé comú.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?