Tuesday, January 27, 2009

 

LA UBICACIÓ DE LA COMARCA

LA UBICACIÓ DE LA COMARCA
Qui feina no té el gat pentina. Es ben certa aquesta afirmació pel que fa el treball en els Consells Comarcals. El del Solsonès no és una excepció. Son organismes creats en temps de majories absolutes de CiU en el Parlament i per tant fets a mida dels seus interessos polítics.
Podien haver estat instruments molt útils al servei dels Ajuntaments, però el caràcter “polític” que se’ls hi va donar els ha fet perdre validesa, convertint-se molts en miniparlaments que discuteixen de mil coses, menys del que realment interessa als ciutadans.
El més adequat seria la seva transformació en Mancomunitats, on hi fossin presents tots els municipis de la comarca, i presidits per l’alcalde de la capital. I que servissin per mancomunar serveis que tots sols no poden tenir o mantenir. Això seria actuar d’una manera pràctica i eficaç. Però bé, per modificar aquestes lleis territorials fa falta l’acord de les tres cinquenes part del Parlament i ara hi ha moltes coses més urgents que no pas una nova batalla territorial.
I aquest és el motiu del meu article d’avui. He vist ja dues o tres vegades com el president del Consell “es preocupa” de la ubicació de la comarca en el futur mapa de les vegueries o regions de Catalunya. Es un vell debat que la majoria ja creiem tancat i oblidat, en el sentit de constatar que la comarca es troba al bell mig del país. Es a dir, a la Catalunya Central.
Es evident que podem tornar a debatre, valorar, discutir i reflexionar sobre si hem d’anar cap un cantó o cap un altre, però és que el propi partit del president ja s’ha manifestat moltes vegades per aquesta ubicació. Però, aquesta ara no és la discussió. El que crec més convenient és discutir sobre temes de major rellevància i urgència per la comarca. Si ens entretenim en aquest tema, és que no en tenim d’altres per discutir. I això em semblaria greu. Com també seria greu buscar aquest tema per sortir als mitjans de comunicació.
El propi Govern de la Generalitat ha aparcat aquest tema, de moment i per un temps indefinit, per centrar-se en altres qüestions més importants. La gent no entendria perdre el temps en una remodelació del país, quan hi ha multitud de temes que esperen solució. I molts d’ells provenen de l’època de governs de CiU.
I quan es faci la regionalització s’ha de fer sota principis d’austeritat, eficiència i racionalitat. Ja tenim prou institucions i organismes com per posar-n’hi més. El que sí va bé es la descentralització de la Generalitat en regions administratives. No tinc clar que calgui passar a regions polítiques. Apropar els serveis als ciutadans va bé i dona bons resultats, en canvi, crear noves entitats polítiques ja ho complica tot. Per tant, el que probablement veurem serà el que s’està fent ja ara, territoris administratius, deixant la resta com està.
I en aquest nou marc, no crec que gaire gent tingui interès en parlar de nou del tema i fer perdre el temps quan hi ha tantes altres coses per arreglar.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?