Wednesday, December 10, 2008

 

PRODUCTES DE CASA

PRODUCTES DE CASA
Per no alimentar encara més la crisi que patim, convé fer cas a tota mena de propostes que tinguin una base lògica i fonamentada. Una és continuar fent vida normal, totes aquelles persones que res els ha canviat. Es curiós, però és cert que la crisi alimenta la pròpia crisi, sobretot quan cada dia des de tots els mitjans de comunicació ens bombardegen amb mals auguris.
I molta gent confessa que volien comprar-se un cotxe, un televisor, o qualsevol altra cosa i esperen uns mesos , simplement per l’ambient de crisi que es respira. Aquestes esperes i aquestes renúncies fan molt de mal a l’economia local, comarcal, i global.
Darrerament estan apareixent moltes iniciatives per consumir productes de casa, entenent per casa , no solament els del poble, sinó de la comarca o de tot el país. Es cert que triar els productes produeix una reactivació de molts productes que no troben mercat i obliguen a tancar o reduir l’activitat.
També és cert que tallar la compra de productes de determinats països pobres, és col•laborar a empobrir-los més i ampliar la diferència en el nivell de vida, que en alguns d’ells és més que precari.
Trobar el terme just, podria ser una de les bones sortides. Es a dir, procurar comprar tots aquells productes d’ús quotidià , que sabem es produeixen i s’elaboren a prop nostre, i al mateix temps comprar-ne d’altres de ben llunyans , per moments més especials i excepcionals, que provinguin de llocs més necessitats. Les botigues de comerç just fan, en aquest sentit un magnífic treball.
Amb tot, no és fàcil averiguar moltes vegades la procedència de molts productes, i tampoc és qüestió de buscar la identitat de cadascun. Però, sí en moments de penúria i complicacions com les actuals, cal apostar pels productes més propers. Ens hi va en molts casos la supervivència d’activitats que ha costat molt de crear i fer pujar, i una sotragada forta, les pot fer desaparèixer.
Només cal voltar per molts dels mercats i fires que es fan per aquí la comarca per veure un gran nombre d’artesans que fan magnífics productes i que sinó troben sortida, hauran de plegar. I aquí no solament perdem llocs de treball, es poden perdre oficis que va costar molt de ressuscitar.
D’aquí que ens pertoqui a tots reduir les incidències de la crisi, amb comportaments i decisions intel•ligents. I no és difícil de portar a la pràctica. A la comarca ens coneixem pràcticament tots, i sabem la qualitat dels productes, la procedència, i la trajectòria. No costa gens de fer una decidida aposta per buscar aquí el que abans anàvem a cercar a fora.
La durada de la crisi depèn de molts factors i ningú s’atreveix a fer grans pronòstics, però queda clar que si retreiem les despeses, i tanquem caixa esperant nous temps, empitjorarem la situació i allargarem la solució. En la mesura del possible per cada butxaca, procurem tirar endavant amb una certa normalitat i a la comarca hi podem trobar gairebé de tot, en tots els sectors. De tots nosaltres dependrà el futur immediat.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?