Tuesday, December 16, 2008

 

MODIFICACIÓ TERMES MUNICIPALS- SOLSONÉS

EL GOVERN DISPOSAT A MODIFICAR TERMES MUNICIPALS.
Fa quinze dies que en la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya es va aprovar per una àmplia majoria la possibilitat de modificar els termes municipals de Biosca i Torà , a favor de Llobera per incloure en aquest ,una part de l’antic terme municipal de Llanera o Llanera del Solsonès. Un municipi que va deixar d’existir per una d’aquelles decisions del temps de la dictadura en que els secretaris d’ajuntaments feien i desfeien segons el seu gust i interès, amb el vist i plau de l’administració central.
Va ser així com Llanera va desaparèixer i fou així com tot un grapat de cases han estat lluitant en els darrers 15 anys perquè s’arreglés, com a mínim, el seu problema. Son clarament de la comarca del Solsonès, i reben els serveis de la comarca, per tant era lògic atendre la seva petició.
I això que sembla tant evident i tant fàcil de dir, ha costat enormes esforços per multitud de persones, i institucions que han tingut la immensa paciència i constància de creure que el que és just, al final triomfa.
Com a Diputat, vaig estudiar detingudament el tema, i vaig preparar fins i tot una Proposició no de Llei, per presentar en el Parlament en el moment oportú. El moment oportú consistia en trobar una majoria suficient de diputats que la votessin a favor, i això no es donava en cap cas. Governava CiU i des del Govern es va torpedinar una proposta presentada per propietaris de les cases afectades, amb el vist i plau de l’ajuntament de Llobera. Des d’Administració Local es va fer una mala jugada i la proposta va ser rebutjada.
Des d’aquell moment, els impulsors de la proposta varen buscar recolzament en altres partits. A mi em va tocar ocupar-me’n en tant que diputat del PSC a la Catalunya Central. Varem tenir moltes reunions, varem fer molts papers, i varem estudiar moltes estratègies, però mai arribava el moment oportú de presentar la iniciativa parlamentària amb garanties de que fos aprovada.
Ja ho he explicat en aquestes mateixes pàgines que un dels meus interlocutors va ser en Ramon Llumà, quan era diputat, i ell estava disposat a trencar la disciplina de vot de CiU i votar-hi a favor, però no era suficient havíem d’aconseguir una majoria absoluta de vots i no els aconseguíem perquè el PSC no la tenia, i perquè altres partits no aclarien el que farien.
En resum, varen passar els anys, i ara just a principis d’aquest mes de desembre el tema ha arribat, no via Parlament, sinó via Comissió de Delimitació Territorial, la qual ha tingut la valentia i la claredat de veure que el tema era just i calia donar-hi solució. Per tant , la Comissió ha proposat agregar tot aquest territori de cases clarament del Solsonès, al municipi de Llobera i desagregar-lo de la part de Biosca i Torà.
Ara, aquests darrers municipis han de presentar al•legacions , si ho consideren oportú, en contra d’aquesta decisió , amb arguments sòlids i ben fonamentats, sinó la Comissió acordarà la modificació dels tres termes municipals, en el sentit de ampliar Llobera, amb el territori objecte de la petició, i remodelar Biosca i Torà, que perdrien una part del que en el seu dia varen rebre ,gràcies a la desaparició de Llanera. Amb tot cal dir que la major part de l’antic municipi de Llanera es va agregar a Torà, i una part a Biosca i per tant, simplement perden una petita part del que se’ls va donar en aquell moment.
I si tot acaba bé, com jo crec que acabarà, s’haurà fet justícia. I n’estic especialment satisfet perquè haurà estat el Govern d’Entesa el qui ho hagi resolt.
I des d’aquestes pàgines aprofito per felicitar la molt bona feina feta per unes poques persones , que durant anys i anys han estat treballant ,en unes condicions realment penoses, amb pals a les rodes, amb esperances i tristeses, però que al final veuran recompensats els seus esforços amb una modificació del mapa municipal que els posarà en el lloc que els correspon. Ja ho celebrarem dintre de pocs mesos quan l’acord sigui definitiu.
Joan Roma i Conill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?