Tuesday, December 30, 2008

 

MAQUINÀRIA PER COMPARTIR

MAQUINÀRIA PER COMPARTIR.
Fa una setmana que el Conseller de Governació va fer entregar de 11 camions llevaneus, per donar servei a tot un conjunt de pobles de muntanya. Aquesta era la resposta a peticions individuals que molts alcaldes havien fet arribar a la Generalitat , la qual va treure una Ordre , amb les bases per poder-s’hi acollir.
Es evident que no es podia entregar un camió per cada poble, però sí un per cada 3 o 4, i així optimitzar el seu ús. No és fàcil compartir determinada maquinària, i en aquest cas caldrà veure quin resultat dona aquesta iniciativa. Son camions que no pot portar qualsevol pagès o membre de brigada d’obres, i que han d’estar molt ben protegits i mantinguts al llarg de tot l’any, encara que només es facin servir 3 o 4 mesos.
Els camions entregats estan pensats , sobretot per netejar camins rurals , asfaltats o no, i alguna carretera secundària de connexió entre nuclis de població dintre del mateix municipi o que es comuniquen amb municipis veïns.
Son vehicles potents, amb pales adaptables i una caixa amb capacitat per portar un parell de tones de sal i un aspersor automàtic al darrera. Es a dir, és una eina complerta, molt ben equipada i molt potent. Per tant capaç de treballar en els indrets més complicats i durs de la nostra geografia.
La iniciativa és bona i oportuna perquè facilita la mobilitat en pobles que fins ara feien servir tota mena de recursos, més o menys, legals, aptes i ràpids, però amb la greu dificultat de garantir-ne el futur. Cada vegada hi ha menys pagesos, i per tant menys tractors per fer-los servir com a màquines llevaneus. I no tots tenen la capacitat per treure neu en determinades circumstàncies i llocs.
Ara, els 11 vehicles entregats cobriran bona part del territori més afectat per les nevades, i podran fer-ho amb garanties de rapidesa i eficàcia.
Duta a terme aquesta iniciativa, caldria pensar en una segona, dirigida a dotar els petits pobles de vehicles tot terrenys aptes per fer multitud de feines municipals. Des de poder-hi acoblar pales de neu, pels carrers més estrets i complicats del casc urbà, fins a escampar sal, o portar materials diversos per arreglar problemes d’aigua, o arreglar camins o fer qualsevol altre feina de les múltiples que toca fer als ajuntaments situats en zones de muntanya.
Aquesta és una necessitat evident de tots els petits pobles, i ja hem fet arribar la proposta al mateix Departament de Governació per veure si en futures edicions pot dedicar recursos a la compra d’aquest tipus de vehicles tot terreny. De fet pels que vivim en zones rurals, queda clar que tots els ajuntaments han de disposar d’un vehicle d’aquest tipus. Sempre hi ha intervencions que requereixen trasllats per llocs inaccessibles als turismes. I els ajuntaments petits no es poden permetre comprar vehicles com aquests sinó és amb l’ajut d’altres administracions. Esperem que se’ns escolti i s’aprovi aquesta proposta.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?