Friday, October 24, 2008

 
PRECISIÓ I VERACITAT
En la pàgina 12 del Berguedà actual avui apareix una carta al director sota el títol “A Borredà, els joves volem un local”. La signa “Joves de Borredà”, no se sap si dos o tres, o algun més.
No el contestarem públicament per no donar peu a altres escrits que també continguin inexactituds, falsedats o conceptes incerts o malentesos, en una roda de mai acabar. Sobretot perquè qui l’hagi escrit, o no coneix bé la realitat del poble durant molts anys, o té clars ànims de tergiversar la realitat.
Sense voler ser exhaustiu, veiem alguns exemples. Es diu que l’ajuntament s’ha abocat amb la gent gran i per això els va destinar un dels equipaments sota cobert que fins el moment pertanyia al jovent, com era les escoles velles. Home és simplificar molt que les escoles velles pertanyia al jovent, allà des de sempre s’hi havia fet tota mena d’activitats per grans i petits.
Continuem, “pel que fa els joves l’ajuntament considera que disposem d’una pista descoberta poliesportiva i una pista de tennis tancada amb cadenat”. Home, qui hagi escrit aquest paràgraf deu fer anys que no volta pel poble. Em sembla que tenim un camp de futbol, de terra obert dia i nit, una pista poliesportiva oberta dia i nit, una pista de tennis no tancada amb cadenat sinó amb un candau i que poden fer servir dia i nit, simplement anant a buscar la clau a Cal Salvador. Hi ha dues taules de ping-pong, hi ha 4 pistes de petanca obertes sempre, hi ha l’amfiteatre cívic amb dues canastes, per grans i una pista al costat amb dues canastes per més petits. HI ha unes piscines obertes quan el temps ho permet.
Semblaria que a nivell esportiu, ben pocs pobles de la comarca i del país poden oferir una zona esportiva tant complerta com aquesta i amb tots els equipaments per ús gratuït.
Es diu que ara arriba l’hivern i com sempre el passaran al carrer. Vull recordar que quan alguns joves han volgut organitzar alguna activitat, se’ls ha deixat el Local Puigmal. També cal recordar que un grup de joves i no tant joves disposa d’un local per assajar música a l’antiga granja del Rovires, al camí de la Roca.
I se’ns recorda el programa electoral de les passades eleccions , en el qual per part del PSC hi havia el compromís de “crear espais pels joves”. I critiquen que no s’hagi fet. Home ha passat un any i mig de les eleccions i falten 2 anys i mig per les properes. Semblaria lògic esperar al final per veure si els compromisos es compleixen o no. Sempre hem dit que el lloc que considerem ideal per un local de joves seria a l’antic taller de la fàbrica de baix.
I continuen dient” que hi ha hagut moltes oportunitats per aconseguir-ho( locals pels joves) fins i tot fa pocs dies Borredà va rebre una gran subvenció del Poble Educador que permetria disposar d’un espai compartit amb altres associacions culturals i lúdiques. Ah! , però no ha estat l’ajuntament qui l’ha tramitada aquesta subvenció ,sinó un dels membres de l’oposició. Ja la tenim liada”.
En fi, aquest text causa perplexitat per un total desconeixement de la realitat. Les peticions a la Diputació, totes, i per tant també aquesta només la poden tramitar els ajuntaments. Per tant la petició de subvenció al Poble Educador, l’ha tramitada l’ajuntament, l’ha negociada l’ajuntament, se li ha comunicat a l’ajuntament, l’ha de justificar l’ajuntament i la cobrarà l’ajuntament. Ningú més. Es que la Diputació per normativa pròpia i funcionament no pot col•laborar amb ningú més. Per tant, sorprèn aquesta falsedat .
I l’ajuntament està tramitant ara mateix la convocatòria per contractar un monitor o monitora per impulsar el projecte Poble Educador, en el qual és cert que hi participen de manera destacada persones alienes a l’ajuntament, amb un interès global perquè sigui un projecte engrescador, coordinador, impulsor d’activitats intergeneracionals en el poble. I res té a veure que entre els promotors i impulsors hi hagi persones de la oposició. Tothom és benvingut a treballar pel poble.
En resum, i per no allargar la qüestió, l’ajuntament és conscient que hem d’ampliar els equipaments pel jovent, i el que més falta fa, és un local, polivalent, situat en un lloc apartat per no empipar ni ser empipats, i polifacètic perquè a diferència de la gent gran, no podem parlar d’un local pel jovent , en general, sinó perquè podés donar servei a diferents grups de joves, segons edats i interessos i que ningú se’l faci seu. Tot això sembla senzill i en un poble sense locals per llogar ni comprar és molt complicat. Ara bé, d’aquí a mostrar un poble sense sensibilitat per les peticions dels joves hi va un llarg camí ,sobretot quan s’expliquen coses que res tenen a veure amb la realitat.
I arribats aquí també es podria parlar on hi ha la iniciativa privada dels propis pares, o dels joves, per buscar lloc a casa seva, o a casa d’altres. Alguns joves potser tenen garatges a casa seva, o parents amb locals per deixar, o per llogar. I simplement voldria recordar que quan es va fer una experiència pilot, llogant l’ajuntament un petit local, no va ser fàcil gestionar-lo per discrepàncies entre alguns col.lectius de joves, i amb peticions sovintejades d’alguns pares perquè el tanquessim. Algú se’n recorda?.
Des de l’ajuntament tenim clares les prioritats i les necessitats de cada col.lectiu, i a mesura que es poden solucionar, ho fem. I així ho hem fet en el passat i així ho farem en el futur.
Joan Roma, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?