Monday, September 08, 2008

 
BOLETS BERGUEDANS
El principi de serietat i qualitat, son bàsics en qualsevol negoci, però molt especialment en matèria turística. Tots els que viatgem, o hem viatjat molt, hem buscat l’autenticitat, l’artesania, el producte de la terra, on estàvem passant uns dies o unes setmanes. De fet, cada vegada més, la gent està disposada a pagar més, a canvi d’una major qualitat. I cada vegada més, la gent cerca productes naturals i del país.
I en el Berguedà tenim exemples molt clars i positius per demostrar-ho quan parlem de vedella, de pollastre, de agricultura ecològica, de formatges, i uns quants altres productes que tenen la garantia del control i la qualitat.
Tots aquests productes conformen la tarja de visita de la serietat comarcal. Qui els cria, els produeix o els transforma sap que la serietat és obligatòria, i els rigorosos controls, la millor solució. Qui els compra, sap que compra qualitat i naturalitat.
Estem ja a l’inici d’una nova temporada de bolets. Un dels productes més “berguedans”, i que troba un ampli ressó en tots els mitjans de comunicació i en la gent, en general. Es essencial traslladar en aquest sector el mateix principi de serietat i qualitat que en els altres productes comarcals.
No s’ha pogut fer cap avaluació precisa ni sectorial del que representa aquest producte per la economia berguedana. Però sense cap mena de dubte és molt elevada. A nivell de multitud de particulars que van a buscar bolets durant tot l’any o ,els de rigorosa temporada alta, la que ara comencem. Uns i altres completen l’economia familiar d’una manera important .
I generen un important negoci al seu entorn , començant pels restaurants que n’ofereixen, continuant pels intermediaris, majoristes, conservers, etc, etc. Uns dels nostres grans aparadors son els mercats de bolets de la comarca, les fires i festes sobre el producte i la gastronomia específica que genera.
Amb tot, voldria tornar al principi i esperar que tothom tingui clar la importància de no jugar amb el producte d’aquí. Es essencial que els bolets collits a la comarca siguin identificats, i separats dels collits fora, sobretot si els de fora provenen de zones allunyades o fins i tot d’altres indrets.
Tots sabem que el mateix bolet, nascut en un lloc, pot ser radicalment diferent d’un altre del mateix tipus procedent d’altres regions o països. No hem pas de parlar només del rovelló, podem parlar de qualsevol altre espècie. I d’aquí que en algunes regions no facin ni cas del rovelló perquè realment no té res a veure amb el “nostre bolet”. Però passa amb altres, i és que un producte natural, depèn de les característiques de la terra on creix. I cada territori és diferent.
En resum, caldria no fer passar per bolets de casa els que no ho son, i separar les procedències, encarint el producte nostre perquè és de major qualitat. La gent això ho acceptarà i ho apreciarà. I no fer-ho significa actuar maliciosament i en contra nostra. Al final sempre s’acaben sabent les coses i si es trenca el principi de serietat costa molt recuperar-lo.
Tenim una immensa riquesa natural i seria una llàstima barrejar-la amb altres de menys qualitat, perquè el resultat seria perjudicial per a tots. El Berguedà s’ha fet un lloc d’honor en el mercat i la gastronomia boletaire, ara toca preservar-lo i potenciar-lo. Bona temporada, bon negoci, i bon profit.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?