Tuesday, August 26, 2008

 
PLUGES INTENSES – DANYS PRODUITS

La tarda-vespre del divendres dia 22 d’agost es va produir una de les més intenses pluges, acompanyada de llamps i trons, com mai s’havia vist. Alguns diuen que potser l’any 51 o 56 va passar una cosa semblant, però sense tenir clars els volums realment caiguts aleshores.
El que queda clar en el moment present, és que a Sant Jaume de Frontanyà varen caure uns 209 litres per m2, en poc menys de 4 hores. Es una intensitat realment històrica i mai vista. Aquest fet, juntament que a Borredà n’hi caiguessin 87 va sumar els efectes d’un lloc i altre produint un creixement de les Rieres Margansol i de Merlès com no s’havia produït en els darrers 50 o 60 anys.
Les crescudes de les rieres foren de , en molts llocs de 3 i 4 metres, de manera que anegaren camps, camins, carreteres i edificis per allà on passava. Per sort no es produïren danys personals de cap mena, i els danys materials, tot i ser importants, no han arribat a ser catastròfics com podíem haver imaginat.
Just en el moment de més intensitat es va avisar l’ajuntament i varem immediatament constituir un equip d’actuació immediata, mobilitzant la brigada d’obres i coordinant-nos l’Alcalde i el segon tinent d’alcalde, per evitar cap mena d’actuació inadequada i preveure on i com actuar, en cada moment. El primer tinent d’alcalde es trobava de vacances, fora del poble i per tant, no va poder participar en el dispositiu. De totes maneres les previsions i actuacions varen ser suficients i ràpides.
La actuació més urgent es va dur a terme al Molí de Cirera, on l’aigua en pocs minuts va inundar la part lateral de la casa i part de la planta baixa. També va empotrar dos dels vehicles aparcats, i es va emportar material del taller de boix, així com altres materials dipositats a l’exterior. Aquesta és la propietat més afectada de tot el terme municipal, sobretot si no es poden recuperar els dos vehicles danyats.
Feta aquesta primera intervenció, els dos treballadors de la brigada i l’alcalde, amb els dos vehicles municipals varen anar cap el Cobert de Puigcercós, Càmping Puigcercós, Pont de Roma i finalment Càmping Riera de Merlès per veure els danys i la necessitat d’intervenir, o no. En els primers llocs, algun petit ensurt, però cap problema important i en el cas del Càmping riera de Merlès varem poder tranquil•litzar unes persones que estaven dintre dels seus cotxes i que esperaven poder passar cap al càmping, dient-los que no seria possible fins al cap d’unes hores, com a mínim.
El cabal de la riera de Merlès era impressionat i sobrepassava en més d’un metre el pont de connexió cap el càmping. Havia arrencat les llosses de formigó i quitrà i la força que portava no permetia el pas.
Posats en contacte amb el càmping diverses vegades varem tranquil•litzar la gent i que ningú marxés sota cap concepte. No hi havia perill a la zona de parcel•les. Únicament a la zona d’aparcament de rulots , situada uns 3 metres per sota del nivell de la zona d’acampada.
Fet tot el recorregut i a la vista de no poder actuar en cap altre indret. Deixarem per l’endemà al matí , la supervisió general de danys.
I els danys han estat considerables en les instal•lacions d’aigua, tot i que la bona qualitat de les obres realitzades, així com del material posat, han permés resistir bé i no tallar el subministrament. Amb tot, la canonada ha quedat visible en diversos trams, ha fet malbé trossos de camí per on passa, i va omplir de fang els dipòsits de sedimentació, etc. En una primera avaluació i valoració els danys a reparar segurament seran superiors als 120.000 euros, com a mínim. Hem fet ja dues revisions i ara se’n farà una tercera amb l’arquitecte municipal i la empresa Excavacions Busoms per iniciar els treballs de recuperació de forma immediata.
Ara l’aigua del poble prové de les Nou fonts i font de les Mosqueres i s’està netejant el dipòsit de sedimentació per poder-lo posar en servei en dos o tres dies. De totes maneres el subministrament està totalment garantit. Ara bé, s’hauran de fer obres de reposició de murs i esculleres de varis punts del recorregut.
Ahir, dilluns , va venir un tècnic de l’ACA per fer una visita a les parts més danyades i avui s’ha enviat escrit per comunicar que l’ajuntament i els particulars procedirem a fer actuacions en zones de ribera de forma urgent i que l’ACA entengui que no es poden fer les tramitacions habituals, en els termes habituals, perquè la urgència no ho permet. I sobretot perquè cal restablir tots els serveis i camins de forma immediata i protegir-se de noves pluges, si venen.
Per tant, el dissabte i diumenge varem recórrer els llocs més afectats i rebérem informació de la resta. Tornarem a visitar Molí de Cirera, varem veure la situació del Molí de Dalt, del Molí de Subirà i el de Campalans, i els camins d’accessos a Cabanes, Cal Pei i Cal Blau. També la zona de la Ribera i Can Llosada on hi havia dos cotxes que no podien sortir.
Pel que fa el Càmping Riera de Merlès, la normalitat és ja gairebé absoluta, si bé caldrà reparar millor el pont d’accès i tota la zona d’aparcament de caravanes, etc.
En quan a ajuts, han trucat un parell o tres d’afectats i ja els hem dit que el govern no pensa declarar zona catastròfica degut al petit espai en que va passar la tempesta, però també perquè aquesta declaració no necessàriament comporta cap gran avantatge. L’ajuntament demanarà algun ajut extraordinari a la Generalitat i a la Diputació, però ja està treballant en la reparació de tots els danys produïts. La reparació sobretot anirà a càrrec de maquines excavadores , la brigada d’obres i les aportacions de material en forma de grans rocs i formigó per protegir els trams danyats.
La previsió és estar ocupats un parell de mesos en aquestes reparacions, i pagar-ho amb ajuts institucionals.
També l’ajuntament ajudarà a reparar camins per fer-los transitables. En aquest cas no son gaire nombrosos els desperfectes, però cal veure si noves pluges no compliquen aquesta primera avaluació.
En resum, el temps està donant avisos de canvi en el seu comportament i això ens ha de fer especialment vigilants a l’hora de programar obres i serveis i fer-los amb la previsió de que podria tornar-se a repetir un fet semblant. Precisament la protecció posada a les instal•lacions d’aigua , així com la qualitat dels materials han garantit, que tot i la immensa rierada produïda, no es trenqués per cap punt la xarxa. El mateix caldrà dir als particulars quan hagin de fer obres en punts sensibles. Es la millor manera de protegir les propietats.
Joan Roma, alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?