Monday, July 14, 2008

 
ESDEVENIMENTS COMARCALS.
Des de fa anys vaig seguint alguns dels principals esdeveniments locals que tenen repercussió o àmbit realment comarcal. Es tracta de festes, trobades, commemoracions, records, etc, de fets locals que han esdevingut, amb els anys, autèntics aconteixements comarcals o nacionals.
Alguns ja han complert quinze, vint o trenta anys i per tant mostren que tot allò organitzat amb serietat, qualitat i sobretot constància, arrelen i esdevenen punts de referència obligada .
Significa també que al seu darrera hi ha un grup d’entusiastes i sacrificats organitzadors que ,sovint, amb recursos ben escassos , aconsegueixen multiplicar resultats aportant-hi esforç, col•laboració i participació d’un bon grapat de persones i institucions.
Amb tot, i aquest és el motiu d’aquest article, la precarietat és excessiva a tots els nivells. He comprovat la fragilitat d’alguns dels esdeveniments en matèria de recursos econòmics. Alguns només tenen aportació municipal. Altres hi afegeixen alguna subvenció de la Diputació i els menys, alguna de la Generalitat, complicada de tramitar i lenta de cobrar. Ja no parlem del Consell Comarcal que és pràcticament inexistent en totes elles.
Aquesta situació és lamentable i perillosa de cara el futur dels pobles , en particular, i de la comarca en general. Es lamentable, perquè no es valora prou la rellevància de les activitats i l’impacta que tenen sobre la vitalitat dels municipis, l’intercanvi social i cultural que representen i la mobilitat que faciliten. A banda d’un evident benefici econòmic per a tots.
I perillosa, perquè confiar en el voluntarisme gairebé total i permanent dels organitzadors és excessiu i suposa una càrrega permanent sobre unes persones que comencen a patir per l’esforç o per l’edat. La continuïtat esdevé un problema.
I d’esdeveniments impactants , de qualitat i amb un àmbit que supera clarament el comarcal en tenim uns quants. Des de la Festa del Segar i el Batre, d’ Avià, recentment celebrada , a la Trobada d’Acordionistes de Maçaners ( Saldes), passant per la Setmana Medieval de Bagà, les festes als Jardins Artigas de La Pobla , o el campionat d’escacs, el Concurs de Gossos d’Atura de Castellar, a les Nits Musicals, etc, i perdoneu per no detallar-los tots, però son activitats de gran nivell que posen el poble i la comarca en el mapa nacional d’esdeveniments de primer ordre.
No pot ser que la majoria d’ells no estiguin degudament coordinats, ni proporcionalment ajudats per les institucions públiques, ajuntaments a part. Molts d’ells no disposen de prou material, equipament ni instal•lacions per sobreviure en cas de pluja, fred o d’un tall de llum inoportú. A nivell econòmic, alguns d’ells no reben res, o quantitats ridícules ,respecte el cost total.
Es confia en el voluntarisme més absolut a tots els nivells i això els fa fràgils perquè la manca d’uns pocs impulsors pot posar en perill l’edició d’un any o simplement la continuïtat de cara el futur. La millor solució passa per reforçar l’equip organitzador , estretament lligat i coordinat amb l’ajuntament, i l’exigència de que les institucions supracomarcals, es digui Diputació i, sobretot Generalitat ajudin de matèria notable a la seva realització.
La Diputació ja dona alguns ajuts, si bé, en molts casos haurien d’augmentar notablement, però la Generalitat queda molt enrere, per no dir no existeix en la majoria dels casos, abans esmentats i altres no explicitats. Ens hi juguem la cultura, la diversitat, les arrels, i ara la continuïtat. Es el moment, de dedicar-hi esforços importants, i reconèixer el paper dinamitzador que tots aquests esdeveniments tenen pel poble que els organitza i per la comarca, en general.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?