Saturday, July 12, 2008

 
EL POLÍGON COMARCAL I BORREDÀ.
Moltes vegades no donem prou importància a projectes que es fan fora del poble , però que tindran una gran repercussió sobre nosaltres i la comarca en general. Aquest és el cas del futur polígon industrial d’Olvan. Es un polígon promogut per la Generalitat, concretament per l ‘ INCASOL, i amb vocació clarament comarcal.
En temps de CiU a la Generalitat es va fer una política amb poca visió de futur perquè davant el tancament de fàbriques i per tenir contents a tot un seguit d’alcaldes, es varen promoure uns petits polígons industrials que no solucionaven res i simplement feia callar les veus demanant un pla de reindustrialització.
Ara la nova política de la Generalitat és fer pocs polígons , però grans i ben dotats de les noves tecnologies i amb bones comunicacions a les carreteres principals. Així neix el polígon comarcal d’ Olvan .
L ‘ INCASOL, promou una primera fase de 50 hectàrees, i té pactades 50 més per una segona fase. Estem parlant en total d’un polígon força més gran que el de La Valldan de Berga i preparat per acollir grans empreses.
Està previst que dintre de mig anys comencin les obres i que la primera fase estigui totalment acabada dintre d’un any i mig. Es un temps realment curt i molt important pel futur del nostre poble i de la comarca en general. Tenir a menys de mitja del poble un gran polígon amb moltes empreses i per tant varietat de llocs de treball permetrà trobar feina al jovent del poble o a d’altres persones que poden decidir treballar allà i viure aquí.
I tot i la actual crisi, d’empreses disposades a instal•lar-se a Olvan n’hi ha perquè moltes han de marxar dels polígons industrials de l’àrea metropolitana. Sigui perquè les naus els han quedat petites i no tenen espai per créixer, sigui perquè volen reduir costos , venent naus i terrenys allà a canvi de nous edificis aquí, sigui perquè la situació estratègica del Berguedà els hi és interessant per fabricar i transportar productes cap a França o Europa en general. El polígon estarà connectat directament amb l’Eix del Llobregat.
A més l’avantatge és que els diners per les obres ja hi son des de l’any passat i per tant no hi ha problemes de pressupost ni finançament.
Pels qui no tinguin clar on va el polígon i coneixen la comarca, han de pensar en tots els terrenys on hi ha el parc de material de Pasquina, cap a la carretera de Gironella a Prats, i la empresa Cobra. En fi, un gran terreny molt ben situat i fàcil de comunicar amb la C-16. També hi ha previst posar-hi un element bàsic pel polígon i per la comarca com és una gran estació transformadora que permetrà garantir el subministrament elèctric de mitja comarca.
El primer càlcul que es pot fer és de la creació d’uns 500 llocs de treball en els primers dos o tres anys des del seu inici, i posteriorment s’aniran incrementant en funció dels tipus d’empresa que s’hi instal•lin, però si ho comparem amb l’actual polígon de La Valldan podrem comprovar com estarem parlant del principal centre de llocs de treball de la comarca.
Es per tot això que l’ajuntament de Borredà segueix molt d’aprop tot el projecte i anima a escurçar terminis perquè permetrà garantir treball a la comarca i evitar el despoblament d’un bon nombre de pobles del Berguedà , especialment de la part més Alta. La centralitat del polígon permet que en 10, 20 o 30 minuts pràcticament tots els treballadors podran arribar-hi visquin en el poble que visquin. I això facilita treballar allà i viure en un municipi diferent. Es el que pot passar amb els joves de Borredà que ja no haurien de pensar en marxar del poble sinó en buscar treball, i quedar-se a viure aquí. En ben poc temps es podrà comprovar.
Joan Roma, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?