Thursday, June 26, 2008

 
DONACIÓ SANG I ÒRGANS.
He vist en el darrer número de la revista un bon resultat en la campanya de donació de sang, a Solsona i comarca. Aquest , de moment, és un article que no es deixa fabricar i per tant la col•laboració personal continua sent indispensable.
Amb el pas dels anys, el banc de sang s’ha anat modernitzant i facilitant als donadors la rapidesa i fiabilitat. Es interessant veure la llista de municipis de Catalunya, per ordre de donació. En general, son els més petits, els que estan al capdavant de tot. En part és lògic perquè uns ho diuen a d’altres i és més fàcil arribar a la gent, i deixar clar que la donació es tradueix en vida pels altres, sense intercanvis econòmics. Si la sang es dona, no es cobra. I a la gent, en general, els agrada ajudar als altres.
I si en el tema de la sang, estem en els primers llocs, també el país està molt per davant dels altres europeus , en matèria de donació d’òrgans. No deixa de ser curiós que altres països estiguin tant per darrere quan aquí sempre hi ha hagut un sentiment força arrelat de donar als altres, el que un ja no pot fer servir.
Semblaria que a tot arreu el pensament hauria de ser similar. Es realment anguniós pels directament afectats i els seus familiars, veure com algú està patint una malaltia irreversible que podria ser curada, mitjançant un transplantament.
Per qui vulgui seguir el tema, pot comprovar una llarga llista de pacients a la espera d’òrgans i la escassetat d’aquests, en determinats moments. D’aquí la importància de deixar escrit, la disponibilitat personal per donar els òrgans en cas de mort accidental, o natural, per tal de evitar els conflictes que es poden produir entre familiars a favor o en contra.
No deixa de ser un gran servei a la humanitat donar sang o donar òrgans i facilitar la vida a d’altres. Aquest és un tema que hauria de ser tractat tot sovint en els llocs més religiosos, i en canvi ,se’n parla ben poc.
I aquí tenim un avantatge com és el rigorós control de tot plegat per part dels organismes públics i privats ,encarregats de vetllar per la ètica professional. No es donen casos de mala praxis ni descontrol en cap d’aquests apartats, que son essencial per donar confiança a la gent i garantir la privacitat i la serietat.
En qualsevol cas, animo els lectors a donar el pas en aquesta direcció i sumar-se al gran nombre de persones que ja practiquen aquestes donacions o les han deixades escrites pel dia que faci falta. Es un servei a la comunitat, dels més importants que es poden donar.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?