Friday, April 25, 2008

 
GARANTIR L’AIGUA.
Aquests dies estem comprovant el cabal que pot donar el nou pou de Casadejús. Un pou fet pel propietari de la finca, Ramon Ticó, el qual ha donat totes les facilitats perquè puguem saber la capacitat que pot donar, i al mateix temps ens ha fet saber de que el posa a disposició de tot el poble.
La brigada d’obres ha fet diverses extraccions durant uns dies i pel que sembla, en el subsòl existeix una bossa d’aigua d’un volum considerable i al mateix temps , un corrent d’aigua que la va alimentant. El que hem de saber és si val la pena preparar tota la infraestructura per poder bombar l’aigua i conduir-la al dipòsit de Campalans, o buscar altres aportacions d’aigua d’altres llocs.
En pocs dies, decidirem què fer , respecte aquest pou. Si el cabal fos important, ja no buscaríem noves captacions, sinó, continuaríem cercant en llocs estudiats i proposats per diferents tècnics en aquesta matèria.
Anys enrere, foren varis els buscadors d’aigua que varen marcar possibles indrets en la zona de Subirà, Cabanes ( on ja n’hi tenim dos) i en alguna altra finca propera. Tot indica que les millors opcions estan cap al nord, i en canvi no es creu gaire bona, la zona sud.
En qualsevol cas, les actuals captacions en funcionament,garanteixen l’aigua pels propers anys. La despesa en aigua se situa en el punt més àlgid de l’estiu en uns 500 m3 al dia. Tenim captacions suficients per cobrir aquesta demanda, sobretot ara en que hem augmentat la capacitat de les reserves fixes, amb el dipòsit de Campalans. I properament es farà el nou dipòsit de 1.000 m3 de Subirà. De totes maneres, sempre és millor tenir una nova captació, com a garantia per un futur més llunyà, en matèria de nous cabals. Per això s’ha demanat al Servei de Medi Ambient de la Diputació, continuar buscant noves reserves d’aigua i en els propers dies, el tècnic especialista, tornarà al poble per proposar un nou lloc de perforació.
Volem decidir entre el pou de Casadejús, o un de nou, en un altre lloc, per poder-nos acollir a les subvencions de l’ ACA que es poden demanar d’aquí al mes de juliol i que serviran per poder fer obres els anys 2009 i 2010.
Com es pot veure una mica per tot arreu, l’aigua ha esdevingut un element essencial i escàs en la majoria de territoris. I en molts llocs, han esperat massa a fer inversions en aquest tema, i ara tots han de córrer per salvar la situació. No és el nostre cas perquè des que varem assumir el servei, l’any 92 hi hem destinat molts diners i molta atenció. Per això ara la tenim garantida. Però, a la vista de les constants sequeres, és millor tenir-ne molta que no pas la justa. D’aquí les proves que estem fent, i les que continuarem fent fins tenir-ne de sobres.
I també volem assegurar la zona de Sant Esteve. Dintre de poques setmanes ha de sortir una convocatòria de subvencions per comarques de muntanya i allà hi col.locarem la petició d’ajut per la construcció del dipòsit de 500 m3 que hem decidit posar allà.
En fi, aquests son els diners més ben invertits, i son els que permeten assegurar el creixement del poble , sense carències en un element bàsic com el de l’aigua.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?