Monday, March 31, 2008

 
29 ANYS DESPRÉS
Aprofito les pàgines del setmanari per recordar un aniversari que passarà desapercebut per a la majoria i que tanmateix va suposar un canvi radical en la situació dels nostres pobles , la nostra comarca i el país, en general. Es tracta de les primeres eleccions municipals democràtiques, celebrades el 3 d’abril de 1979.
Queda ja molt lluny, però alguns encara continuem la feina iniciada aquell dia, i duta a terme al llarg de 29 anys ininterromputs. Els qui tinguin uns quants anys que pensin i repassin com estava la comarca, en general, i tots els municipis en particular i veuran com el canvi ha estat espectacular en tots els llocs i tots els àmbits.
De fet, la transformació general del país no s’entendria sense la participació en primera línia i de forma essencial dels ajuntaments. Son aquestes institucions les que s’ocupen de les necessitats més properes i urgents dels ciutadans. I han passat de fer, quatre papers, dels llargs anys de la dictadura a constituir-se en autèntiques empreses de serveis que atenen els ciutadans en tot allò que precisen de manera quotidiana.
Els ajuntaments, amb pocs recursos i poques competències, han format part del paisatge de transformació del país, en primera línia. Es lògic, avui recordar els centenars d’homes i dones de la comarca que han estat en un moment o altre en un equip municipal, de govern o d’oposició , perquè ells han fet possible aquesta transformació.
Una transformació clarament positiva, tot i els greus problemes trobats, durant aquest llarg període. En primer lloc per l’escassetat de recursos i competència, i després per les crisis que han hagut de superar. Però, ha valgut la pena. De fet, la societat civil és forta en la mesura que aconsegueix implicar molts voluntaris en el treball comú.
I a la vista de la situació dels municipis a la comarca, el resultat ha estat bo, en gairebé tots els indrets i en tots els sectors. Queda molt per fer, però els serveis bàsics estan garantits a tot arreu, les infraestructures i equipaments han arribat a tots els racons i podem iniciar una nova etapa en molt millors condicions de com ho varem trobar l’any 79.
Però, entre tots hem d’aconseguir que l’any vinent sigui realment l’any dels ajuntaments. Fa molts anys que ho diem, però sempre ens passen al davant altres prioritats. Ara, ens toca, per mèrit propi i perquè la situació de precarietat permanent de les finances i competències municipals ja no es pot allargar més sinó volem posar en perill molt dels èxits aconseguits.
La millor celebració dels 30 anys seria la que establís un marc permanent de garanties de funcionament i recursos com cal. Ara mateix, tots els municipis depenen de les subvencions d’altres administracions i de les prioritats que altres estableixen. Continuem sent una administració tutelada i subvencionada, cosa impròpia d’un país modern. La administració municipal és la més propera als ciutadans i per tant la més bona gestora i la que coneix millor les necessitats. Es lògic que disposi dels recursos necessaris per tirar endavant les solucions.
L’autèntic federalisme és aquell que reparteix les responsabilitats, i els recursos de manera proporcional a la proximitat dels problemes i dels ciutadans. En aquest sentit, estem a la espera de que s’atenguin les nostres reivindicacions. I francament 29 anys son més que suficients per veure què necessitem i com es poden atendre les nostres peticions. S’ha fet una bona feina i s’ha de reconèixer públicament, però la millor recompensa és canviar tot el que s’ha mostrat insuficient. Esperem, doncs, que el proper aniversari sigui el definitiu. Tothom ho celebrarà i tothom en sortirà beneficiat.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?