Tuesday, January 22, 2008

 
L’ARBRE DE NADAL .
Pel que veig , tenim sobre la taula una nova polèmica de la mà de l’etern Secretari General d’Ipcena, Joan Vázquez. Ara , per considerar un atemptat ecologista , el posar un avet a la Plaça Major durant les festes de Nadal i Any Nou. Una tradició molt arrelada en molts pobles i ciutats d’arreu del món.
Aquesta polèmica em retorna a vint o vint-i-cinc anys enrere quan també es varen fer unes campanyes en contra de posar arbres de Nadal . Aleshores la campanya va ser dura i molt contundent en contra de qualsevol utilització d’arbres per aquest destí. I recordo la perplexitat de gairebé tothom d’aquestes comarques quan contemplaven tales d’arbres per milers cada mes, per destinar a les serradores, i el fet de no poder posar-ne un a la Plaça Major per celebrar el Nadal.
Evidentment es tractava d’un ecologisme mal entès, per quan la renovació i regeneració dels boscos, és essencial per la seva pròpia supervivència. I qui cregui que deixant morir de vells els arbres en el bosc els hi fa un bé, és que coneix poc el medi natural.
També recordo les campanyes i atacs soferts en contra de la decisió de parcel•lar el territori i fer franges de seguretat, en el marc de les tasques de prevenció d’incendis forestals. Tampoc s’estava d’acord en talar arbres i arbustos .
Els grans incendis del 87, i els del 94 i posteriors, varen tirar per terra totes aquestes campanyes i varen fer callar els seus protagonistes. Ja no els hem sentit més i tampoc havia escoltat cap crítica contra l’arbre de Nadal.
Per això m’ha sorprès aquesta nova polèmica de la mà de Ipcena, perquè no es sustenta sobre cap base ben fonamentada. Talar un avet sota la supervisió de Medi Ambient, i de l’ajuntament corresponent, suposa tenir la garantia de que no es tracta d’una espècie protegida ni en vies de desaparició. I si algú va a Tradema, o a la Serradora Boix de Puig-reig, podrà comprovar com hi arriben milers de troncs cada setmana, provinents dels boscos de Catalunya.
Disposar d’un d’aquests arbres durant els dies de festa per guarnir la Plaça Major, no suposa cap atemptat , ni donar mostres de falta de sensibilitat mediambiental. Precisament quan es porten les campanyes i discussions al terreny de la controvèrsia poc fonamentada és quan l’ecologisme ben entès perd posicions i serietat.
Estem en unes comarques plenes d’arbres i on la superfície forestal s’ha ampliat en els darrers anys, degut a l’abandonament de terrenys de cultiu. Malgrat els incendis , els boscos es regeneren i la tala d’uns pocs arbres perquè siguin destinats a guarnir les festes no suposa cap atemptat. Oimés quan estan al final de la seva vida i ja han produït noves llavors perquè siguin substituïts per una nova generació.
I tots els pagesos i propietaris forestals saben que les tales periòdiques i ben fetes son un element essencial per preservar la riquesa dels boscos. Per tant, gaudim d’un dels nostres símbols de Nadal sense cap mena de remordiment.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?