Thursday, January 17, 2008

 
DINAMITZACIÓ TERCERA EDAT
En ben pocs anys la nostra comarca ha contemplat canvis realment espectaculars en determinats àmbits i territoris. Un d’ells afecta el col•lectiu de la gent gran, el més important , en xifres absolutes. La comarca envelleix i ho fa especialment en els municipis més petits, tot i un cert canvi de tendència en els darrers anys.
Però, aquest envelliment ja no comporta el grau de sedentarisme i precarietat d’altres temps ,sinó protagonitza un canvi important en la manera d’encarar la vida . Vol continuar sent actiu i útil, a més de divertit. Per això reclama dels ajuntaments i les altres institucions del país una atenció especial per donar compliment a aquests desigs.
I aquestes peticions han trobat justa resposta en bona part dels municipis de la comarca i de la Diputació de Barcelona. D’aquí han nascut programes com “Vida als anys”, “Participa “, “Mou-te”, i molts altres que donen sortida a aspiracions de gent gran que viuen en pobles petits, però que tanmateix volen viatjar, conèixer país, compartir experiències amb altres indrets, i aprendre coses noves.
Uns quants d’aquests ajuntaments varen iniciar una magnífica experiència quatre anys enrere i, ara han revalidat i confirmat la voluntat de continuar de la mà de la Diputació de Barcelona, mitjançant l’ Area de Benestar Social i la seva Diputada Montserrat Ballarin que va poder veure en persona alguns d’aquests resultats en el Casal de la Gent Gran de Sant Jordi ( Cercs).
Fruit d’aquest treball de dinamització de la gent gran, s’ha aconseguit treure la gent de casa i animar-la a entrar en el món de les noves tecnologies i aprendre amb 60, 70 o 80 anys a l’esquena , els principis de la informàtica . O participar en sessions de gimnàstica, o de manualitats, punta al coixí, organitzar caminades, anar al teatre a la capital, o escoltar conferències sobre salut, higiene, seguretat, etc, etc,
Realment només cal veure els programes d’activitats dels municipis agrupats a l’entorn del projecte de Dinamització de la Gent Gran, per comprovar la gran tria d’activitats que tenen al seu abast, i la facilitat d’improvisar-ne d’altres o organitzar-les simplement a petició dels propis interessats.
I gaudir de la vida i fer-la més activa, té dos grans premis. Un és allargar-la i l’altre és fer-la més feliç. Es veu deseguida en la gent que participa en aquestes activitats. Per això , els ajuntaments agrupats donem un nou pas endavant i consolidem un projecte que tots hem valorat positivament i que l’ha fet possible l’ajut fonamental de la Diputació de Barcelona que aporta la meitat del cost.
I vistos els resultats, només queda el camí de la ampliació de propostes i iniciatives de cara els propers anys. Es fan propostes per ampliar coneixements i pràctiques en noves tecnologies, perfeccionament del català, exercicis de memòria, intercanvis culturals i de lleure amb altres municipis i comarques, etc.
Es al que aspiràvem anys enrere i veiem difícil d’aconseguir. Poder oferir a la gent gran de pobles petits, serveis similars als de pobles grans o ciutats. Ara podem dir que ho hem aconseguit. Ja no hem d’envejar equipaments de ciutat ni activitats de llocs grans, perquè tots els nostres pobles disposen de locals adients, i organitzacions eficients. Una prova més de que amb voluntat i ajuda externa, es poden obtenir resultats excel•lents.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?