Tuesday, January 15, 2008

 
CANVI DE DESTÍ
Enmig dels preparatius per les properes eleccions generals, s’emmarca el procés d’elecció de candidats dels partits que s’hi presenten, i entre ells el PSC. En aquest cas , un experimentat Diputat, ja no repetirà, tot i tenir una edat que en molts altres països seria la d’inici de la carrera parlamentària. Aquí hem hagut de córrer molt més que en altres llocs i hem cremat etapes per arribar al punt que estem.
I, mirant enrere, és cert que hem avançat a un ritme trepidant en tots els àmbits, tots els sectors i tots els territoris. S’ha complert així aquella “boutade” d’ Alfonso Guerra que pronosticava que aquest país no el reconeixeria “ni la madre que lo parió”.
Aquest primer tram de la democràcia recuperada ha suposat un avenç com mai havia tingut Espanya, en general, i Catalunya, en particular. Només cal recordar com teníem els nostres pobles i ciutats, i contemplar-los ara, per veure el profund canvi operat, no solament a nivell material sinó també cultural, social i lingüístic, per nomenar-ne alguns dels principals.
Alguns d’aquests protagonistes del profund canvi, els hem tingut ben a prop de casa, tot i treballar fora. Aquest és el cas que ens ocupa, el del Diputat Jordi Marsal, un manresà que ha exercit com a tal a l’ajuntament i alhora a Madrid, primer, i després una mica per tot el món. Un Diputat curiós per provenir del món de les Lletres , concretament de la Filosofia Antiga , i haver-se especialitzat en les polítiques de Defensa, fins arribar a ser-ne un consumat expert, de prestigi nacional i internacional.
Resulta sorprenent com dos dels principals experts i actius politics de la transformació dels exèrcits han estat dos catalans que no havien fet la “mili”. Tant en Narcís Serra com Jordi Marsal, no havien tingut cap experiència militar fins arribar a càrrecs institucionals que els varen portar cap aquest camí. I el seu pas ha estat realment profund i positiu. Alguns poden pensar que les distàncies entre el càrrec d’un i de l’altre son abismals, i no és així. Els qui coneixem d’aprop el funcionament dels Governs i dels Grups Parlamentaris sabem que perquè un govern actuï adequadament ha de tenir experts, assessors i negociadors que promoguin l’entesa entre els grans partits i entre aquests i els àmbits objectiu de les lleis i transformacions .
I un dels àmbits essencials de la transformació del país, sense cap mena de dubte, era el militar. I es va fer amb una profunditat i saviesa dignes d’elogi. I tant rellevants varen ser els qui apareixien públicament com els qui feien una magnífica feina, més a la callada i en un segon pla.
A Catalunya i en alguns altres indrets d’Espanya, al tema militar no se li ha donat la rellevància i prioritat que té en altres països europeus. Per història recent i per tenir posats els interessos en altres temes, els experts en matèria de Defensa no tenen el predicament que els pertocaria. En altres llocs els experts en política internacional i en defensa ocupen sempre plaça intocable en totes les candidatures i en totes les reunions. Aquí encara no és així, tot i que es comencen a veure algunes de les conseqüències d’aquesta deixadesa.
Amb el pas dels anys i una constant posada al dia dels seus coneixements i estudis en matèria de Defensa, el Diputat Jordi Marsal ha esdevingut un punt de referència. Ha estat representant habitual i constant en totes les reunions europees i mundials d’aquest àmbit. I ara, vint-i-cinc anys després d’accedir al càrrec de Diputat li arriba l’hora del canvi de destí. Un destí que necessariament ha d’estar lligar al seu coneixement i experiència. Estem segurs que en el nou destí continuarà exercint el càrrec amb la mateixa serietat i rigurositat amb que ha fet de Diputat. En tot cas, tots els qui hem treballat al seu costat i hem après del seu mestratge, li desitgem un feliç nou destí.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?