Tuesday, December 04, 2007

 
REACCIÓ ADEQUADA
Després de la manifestació del dissabte, cadascú n’ha fet la lectura que més li ha convingut, i tots satisfets. Es el que passa quan convergeixen moltes i diferents raons en la convocatòria i en la assistència. Em quedo, però amb la del President de la Generalitat com la més prudent i adequada, i no tant per proximitat ideològica com per la seriositat que desprèn.
Es evident que en molts camps i territoris hi ha motius de queixa per serveis que no funcionen com caldria. Culpa de Madrid, culpa del Govern de la Generalitat, culpa , en alguns casos, dels Ajuntaments. Feta la diagnosi i acceptada la realitat, el que pertoca és posar-hi remei. I si una cosa cal reclamar és atrapar el temps perdut. I n’hem perdut molt de temps en discusions i debats ben poc productius.
Es lògic que els ciutadans, acabin “emprenyats” quan alguns dels problemes s’ajunten i fan més difícil de pair les dificultats normals diàries. Fins aquí tots d’acord, però simplement mostrant la indignació no n’hi ha prou. S’ha de posar fi a les dificultats i encarar-les perquè no es repeteixin. Crec que en aquest aspecte s’ha avançat molt en els darrers mesos, i no tant per la manifestació com per la convicció que no es poden repetir fets com el gran tall de llum, o els problemes reiterats a rodalies.
D’aquí l’interès i la sintonia amb el President , anunciant que pren bona nota del malestar general existent, i la necessitat de canvis substancials en les prioritats i les inversions del Govern català, primer, i del govern espanyol, segon. Perquè no tots els aspectes negatius els hem de posar a la balança de Madrid. Cal recordar que en alguns temes no hem fet els deures en absolut, i ha estat culpa nostra i no dels altres.
Si a la comunitat de Madrid en pocs anys es varen construir cent km, de linies de Metro, en el doble de temps, a Barcelona, se’n varen construir deu. I si aquí apostàvem per autopistes de peatge, en altres llocs feien autovies lliures de peatge. Les prioritats de cada país les marca el govern de torn, i aquí en teníem unes que no passaven per solucionar el problema de la mobilitat. I ara l’oblit passa factura.
Però, el que compta és que hi ha projectes per redreçar la situació i s’han pactat aportacions de Madrid pels propers set anys per fer front al problema. Tant a la Area Metropolitana com a les nostres comarques de la Catalunya Central es projecten obres de grans dimensions i de repercussions enormes en matèria de mobilitat pels anys futurs. L’Eix transversal ferroviari és el més espectacular, però n’hi ha d’altres que suposen un canvi radical després de molts anys d’oblit. Sigui acabar l’eix diagonal, o el tram sud de l’eix del Llobregat, o arribar al Túnel del Cadí, amb autovia, o les millores que s’estan fent en les carreteres secundàries transversals, suposen inversions multimilionàries que no estaven en les agendes dels anteriors governs de la Generalitat.
Per tant, sí han servit les mobilitzacions, les crítiques i les peticions , i no cal anar a una manifestació per mostrar la necessitat de canvis en el funcionament del país. Des de la posició del PSC és lògic el plantejament del President, de dedicarse a governar i solucionar els problemes heretats, en comptes d’anar-se a manifestar perquè el govern no havia fet els deures que li corresponien. I quan diem govern, el d’aquí i el de Madrid.
Ara cal fer un seguiment dels treballs, inversions i projectes . Mai com ara s’estaven fent tantes i tant importants obres en el conjunt del país. Tot plegat ve ha de traduir-se en un millor funcionament dels serveis bàsics essencials. I , aquests clarament han de passar per davant de qualsevol altra consideració. Aquesta crisi també ha deixat ben clares les prioritats, una cosa més que s’ha guanyat i una cosa més que ja no tindrà volta enrere.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Federació XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?