Friday, December 14, 2007

 
MALGRAT TOT, MEREIX LA PENA CONTINUAR

Permeteu-me unes reflexions molt pròpies d’aquestes dates properes al Nadal i Any Nou en que tothom fa balanç de la feina i fa propòsits de cara el proper any.
Porto 28 anys a l’Ajuntament de Borredà. 12 com a Regidor i 16 com Alcalde, i malgrat el llarg temps tinc les mateixes ganes de treballar pel poble que el primer dia. Tinc clar que si un dia l’entusiasme defalleix serà hora de plegar i donar pas a altres persones.
Quan faig una valoració d’aquest llarg període, trobo que ha valgut la pena i que vaig tenir l’encert, jo i els companys de candidatura de saber perdre les tres primeres eleccions i acordar pactar per governar junts l’ajuntament. Després no ha estat possible repetir una experiència semblant, ha estat una llàstima.
I va ser un encert perquè en aquells primers anys de democràcia era vital anar junts i tots a la una per aconseguir el màxim de ajudes pel poble. Varen ser anys durs i complicats, però alhora feliços perquè tot el que es feia era ben rebut pel poble i perquè hi havia un excel•lent ambient en el Consistori. L’ Alcalde Andreu i jo mateix varem fer un bon tàndem i varem saber treballar junts , en bé de tots.
Després varem repetir experiència amb l’ Alcalde Nadeu i també els resultats varen ser molts positius.
A partir de 1991, les coses varen canviar. En primer lloc perquè varem estar un mandat sols, el grup del PSC, però després perquè ja no fou possible pactar amb els representants de CiU. I poc a poc, les relacions es varen anar enverinant. Es molt important en política saber perdre, i igual d’important saber guanyar. Crec haver-ho sabut fer, tant en un cas com en l’altre. Mai he tingut ganes de venjança per haver perdut, ni se m’ha pujat l’ego al cap per haver guanyat. El poble és sobirà i fa el que creu oportú, i tant digne és guanyar com perdre.
Amb tot, el passat mandat fou complicat i decebedor. No solament no hi hagué possibilitat de pacte sinó que les actuacions de CiU anaven encaminades a buscar irregularitats o il•legalitats inexistents. No hi ha res pitjor en política que dedicar-se a criticar l’adversari i intentar embrutar la seva trajectòria amb falses acusacions. Es varen presentar dotzenes de denúncies, per assumptes i situacions que eren transparents i sense cap malicia. Varem perdre molt de temps en contestar-les, i aportar documentació a tot arreu. Al final, com sempre la veritat resplendeix, però deixa mal gust de boca pel camí.
I la gent no accepta aquesta manera de fer. Pensar que en els tribunals o en altres organismes s’aconseguirà el que no s’ha obtingut per eleccions és anar totalment errat. Vaig haver d’anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per una querella sota acusacions absolutament increïbles. Dos anys després es va comprovar com les acusacions no tenien fonament i es demanava l’arxiu. Però, aquesta actuació significava el trencament d’una manera de fer que mai s’havia vist en el poble. Espero que mai més es repeteixen fets com aquest.
I és que hi ha persones que creuen que alguns estem en política per aprofitament personal. Creuen que hem de tenir jocs amagats, o interessos ocults que ells han de descobrir, denunciar i fer pagar, no tant per ganes de justícia sinó simplement per ànims de venjança. No comprenen que en política hi ha molta gent que hi és per altruisme, per ganes de servir el poble que estimen i que mai tocarien ni farien res que podés embrutar el seu nom i el del seu poble.
Personalment no he tingut mai ambició econòmica. Es a dir, no faria mai res irregular o il•legal per aprofitament personal. Estic bé amb els meus ingressos habituals, i m’he acostumat a viure d’una manera austera, mai per damunt de les possibilitats. Es la millor manera per evitar temptacions estúpides. I no faria mai res que podés embrutar el meu nom i el del meu poble, Borredà. Per això sempre he dormit tranquil. Mai es podrà trobar el que no ha existit: irregularitats o il•legalitats. Sempre he dit que alguna vegada hem pogut tenir alguna errada administrativa, però mai una irregularitat o encara menys res que no es pogués explicar. Algunes persones sembla que no ho puguin entendre. Allà ells.
Ara estem, en una nova etapa, molt diferent de l’anterior. Ja no hi ha persones directament a l’ajuntament amb aquests ànims destructius i podem emprendre una nova etapa ,sense els continus entrebancs a que estàvem sotmesos. Queda molt per fer i la feina diària és notable. Va bé no distreure’s en batalles estèrils i fer avançar el poble cap on creiem que ha d’anar.
Joan Roma i Cunill





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?