Thursday, December 13, 2007

 
CARBONS PEDRAFORCA – FINAL FELIÇ

Pot semblar paradoxal la celebració del final de la activitat d’una empresa. En aquest cas de Carbons Pedraforca, la darrera explotació minera del carbó al Berguedà, i per tant també a Catalunya. Amb ella es tanca una part de la nostra història i de la del país.
Però, les dificultats de tot ordre que li han tocat viure, haurien pogut motivar un tancament molt més prematur i en unes condicions infinitament pitjors. Ara, per la política comunitària de reducció de les emissions de CO2, per l’aposta per noves formes d’energia, i per les pròpies condicions d’explotació de la mina a major profunditat i cost , ha arribat l’hora de tancar portes i girar pàgina a una de les activitats que major riquesa ha aportat a la comarca del Berguedà.
Una riquesa no prou valorada ni tinguda en compte al llarg de tota la seva trajectòria. La comarca ha viscut força a l’esquena d’aquesta activitat. Era valorada pels qui hi treballaven o hi tenien parents i amics, però , en conjunt no va ser prou recolzada en moments en que existien pressions fortes i ocultes per ofegar-la abans d’hora.
Cal tenir present que un lloc de treball a la mineria del carbó ha triplicat el valor de qualsevol altre lloc de treball, en altres sectors de la comarca. No s’han de fer gaires números per entendre el què ha significat el pas de milers de treballadors per aquest sector i el què la comarca n’ha tret, com tampoc s’ha de ser gaire llest per veure la pèrdua que significa de cara el futur. Però, el final ha estat planificat i ja no hi ha volta enrere. El dia 24 de desembre serà el darrer dia d’entrar a la mina, i aquest dia marcarà per sempre més la nostra història.
Una història complicada i enrevessada a nivell de Carbons Pedraforca. Ha estat maltractada durant tota la seva existència, per motius diversos i per no tenir un padrí protector . Semblava la parenta pobra de la mineria, en un sector molt protegit durant anys, i que creixia a l’ombra de les grans empreses elèctriques. Eren elles les que dictaven les condicions de preus , estocs, transport, quotes ,etc. I Carbons Pedraforca navegava enmig de la turmenta , aportant dades positives a tots els nivells que haurien d’haver servit per premiar la bona gestió i facilitar noves inversions, però que topaven amb les pressions dels grans productors.
En temps ja del Sr. Noguera, com a gerent, les dificultats varen ser enormes i el perill de tancament, imminent. El relleu en la direcció de la mà dels Srs. Velasco i Bermúdez, suposà una aposta per la gosadia i l’esperit empresarial, renovant mètodes i maquinària i convertint l’empresa en una de les més eficients d’Espanya. Només aquell repte salvà l’empresa i la dugué fins al dia d’avui, amb la incorporació de nous tècnics com el Sr. Rodríguez .
La ubicació de l’empresa a la comarca, semblava garantir-li l’existència cremant tot el carbó a la central de Cercs. Res de res, durant anys bona part de la producció s’enviava a la central de GESA a Mallorca, i cada any calia barallar-se a Madrid per determinar la quota que es quedava a la comarca i la que s’havia d’enviar a d’altres llocs. Unes batalles que duraven mesos i en les quals tot valia. I sovint, es tancaven els acords , ben avançat l’exercici pressupostari, amb continus sobresalts i incompliments reiterats de les condicions pactades. Francament haver arribat a finals de 2007, és una proesa i per això els qui ho hem viscut de ben a prop , ho celebrem. El final ha estat a punt d’arribar , moltes vegades i molt abans que ara. I la lluita amb Medi Ambient, i amb les elèctriques, i amb el Ministeri d’Indústria, ha desgastat enormement a tots els intervinents.
Però, superat tot ,s’ha arribat al final. Un final feliç perquè arriba en un moment en que la comarca aixeca el cap ,vers altres sectors i ho fa conscient d’haver complert una etapa. Tots recordarem el que ha significat, i en les actuals instal•lacions haurem de preveure alguns detalls que facin perdurar el record, a l’igual que la continuïtat de la celebració de Santa Bàrbara com a patrimoni d’un passat que ha portat riquesa i treball a bona part dels pobles de la comarca. Bona sort a tots i felicitats per la feina feta.
Joan Roma i Cunill, Conseller de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?