Sunday, November 18, 2007

 
REHABILITAR QUERALT NO DEPÈN DE MADRID.
En un article aparegut avui diumenge, es vol donar la impressió de que la no aprovació d'una esmena als pressupostos generals , és el motiu de retardar de nou les obres de rehabilitació del Santuari de Queralt. I en declaracions al diari Regió 7, el President de CDC a la comarca, Ramon Minoves així ho afirma. Francament aquest plantejament és ben poc seriós.
Tots sabem que CiU a Madrid, pinta ben poc, i la estratègia de presentar centenars de esmenes als pressupostos generals, es fa per "consum intern", sense cap possibilitat de prosperar. Es a dir, en molts llocs on governa CiU a l'ajuntament, davant un tema que no saben com resoldre, decideixen traspassar el problema a Madrid i demanar que paguin el cost de la inversió. Sinó ho aproven , ja tenen una magnífica excusa per dir que no ho poden fer per culpa de Madrid.
Home, en primer lloc a cadascú el que li correspon i si resulta que Catalunya té totes les competències en turisme, o en altres serveis relacionats amb les activitats que es poden fer al Santuari de Queralt, es fa difícil pensar que serà Madrid qui ho pagui. I no demanen poc, solament 4,5 milions d'euros. Ja podien haver-hi posat una mica més.
Suposo que ben poques persones hauran caigut en creure's el titular del diari i pensar que és per culpa de Madrid que el projecte de rehabilitació es retarda. El problema és molt més casolà i senzill d'explicar. La inversió que s'hi ha de fer és enorme, i complexa, i no hi ha capital a Berga ni a la comarca disposat a finançar-ho.
Des de fa anys he seguit molt de prop tots els tràmits i els projectes redactats i si es vol dur a terme el gran projecte, el que preveu fer un gran aparcament, ascensor, dos o tres menjadors, i un hostal o hotel en condicions, superarem àmpliament els 10 milions d'euros. I recuperar aquesta inversió en un temps raonable , és impensable sinó es disposen de subvencions , igualment importants. I difícilment vindran de Madrid.
Com a mesura de distracció i de sensació que es fa alguna cosa es pot justificar aquesta estratègia de presentar una esmena a Madrid, però tothom ha de saber que no tenia cap possibilitat de prosperar en un moment en que CiU no compta, a nivell general, està a la oposició, pura i dura a Madrid i a Catalunya, i per tant no té socis per sumar una majoria absoluta per fer aprovar res del que presenta. En resum, tota proposta està condemnada al fracàs rotund.
Ara, haurien d'explicar les altres alternatives, les que tenen a la capital o a Catalunya, per veure si hi ha un mínim d'estratègia seriosa al darrere. I no és seriós, dir que esperaran l'any vinent per veure si hi ha més sort, o si les eleccions els donen algun paper més important a Madrid.
Es curiosa la situació de CiU a Catalunya i respecte Madrid. Sempre han volgut acusar els socialistes de supeditats a Madrid, i ells sempre esperen com queden les eleccions per veure si pintaran alguna cosa allà, o no. Realment els sucursulistes son ells perquè han d'esperar que els resultats , els deixin un marge per fer de frontissa. En fi, tornant al principi, que ningú s'enganyi, la via de Madrid era una via morta des del primer moment i no crec que els empresaris implicats s'hagin deixat enganyar per una iniciativa com aquesta.
I de moment no hi veig cap sortida viable, perquè tot i que seria lògic atorgar algunes subvencions per Queralt, el govern de la Generalitat no ho farà si prèviament no hi ha una forta inversió de capital privat. Tot ajut oficial, comporta una majoria d'inversió de capital privat. I estem parlant d'una xifra massa elevada com per trobar-la a la comarca. Es el problema des de l'inici. I la gran hosteleria no té expectatives de recuperar una inversió tant gran com necessita Queralt. Per això el tema està encallat des de fa anys, i per això ho continuarà uns anys més. I sinó, temps al temps.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?