Thursday, October 04, 2007

 
RECUPERAR LA PORTELLA
Pels qui coneixem bé tot el conjunt monumental de La Portella, rebem amb un cert gust agre – dolç la notícia d’una nova inversió de la Generalitat , per recuperar aquest antic monestir. Gust agre perquè 30 anys enrere la part del Monestir estava dempeus i sencer, amb un magnífic claustre de doble planta i amb nombrosos elements arquitectònics en el seu interior. I encara pels anys 70 , des de Borredà, anàvem a celebrar alguna missa utilitzant tots els ornaments que estaven dipositats a la rectoria del Monestir.
El Monestir estava sencer i servint la planta baixa del claustre ,de quadra de vaques. El descobriment de la teulada i altres actuacions incontrolades varen suposar la mort, en ben poc temps, d’aquest magnífic conjunt. També l’església va patir robatoris, i actes vandàlics, fins deixar-la totalment despullada del seu contingut.
I el tercer edifici, el més recent , tampoc va resistir el pas del temps i del vandalisme, amb un resultat que està a la vista de tothom.
Sempre costa més recuperar que preservar, i ara ho estem veient en aquest monument. S’han fet vàries actuacions , disperses en el temps, i amb resultats contradictoris. Vaig visitar el conjunt fa unes tres setmanes i queda molt per fer, i algunes coses s’haurien d’haver fet d’una altra manera, entre elles una profunda investigació arqueològica. Però bé, com a mínim la nova injecció de diners del Departament de Cultura de la Generalitat permetrà continuar les obres i deixar-les en disposició de ser visitades.
Quedarà encara molt per fer, perquè les actuacions es duran a terme en el Monestir , i la resta d’edificis necessiten altres intervencions. Però bé, aquesta aportació de la Generalitat és preludi d’altres i significa una voluntat clara de continuïtat i final feliç.
Però perquè el final sigui realment el desitjat, a part de les obres de restauració i recuperació de l’arquitectura, fa falta pensar en fer-lo visitable i tenir-lo sota vigilància permanent. Tots sabem els perills de monuments grans, i allunyats de llocs habitats. Es indispensable habilitar una vivenda permanent, sobre o al costat del magatzem. Seria el lloc més adient i amb vista sobre tot el conjunt. Allà ha d’haver-hi sempre algú per vigilar i per guiar els visitants.
Aquesta hauria de ser una de les prioritats de la Generalitat. I no és fàcil trobar la persona o persones adients, però la millora dels camins ha fet més accessible residir-hi i visitar-lo, i el que té fàcil accés, és bo per una banda i perillós per altra. Però el que queda clar és que continuar invertint en obres, comporta disposar d’una permanent vigilància .
En fi, pels qui hem batallat durant anys per recuperar l’antic esplendor, veiem algun dels fruits d’aquest treball, en el qual hi han col·laborat i participat nombroses entitats i persones a nivell individual o col·lectiu. Ara comencem a veure els resultats.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?