Tuesday, October 30, 2007

 
IL.LUSIÓ O ENCANTERI?
He hagut de llegir un parell de vegades l’article que, en part em dedica, en el darrer número, en Xavier Jounou, en tant que president de l’ executiva d’ ERC al Solsonès. I he hagut de mirar si realment és el mateix que presideix l’alcaldia de Solsona. Sembla ser que sí que en ell estan representades les dues ànimes , o més que suposadament té ERC.
Suposo que el devia escriure poques hores després d’assistir a la Conferència Nacional d’ERC i el fervor i la febre independentista li va pujar per unes hores fins extrems de deliri. Que un alcalde i dirigent d ‘ ERC titlli la Constitució Espanyola d’antidemocràtica deixa bocabadat, perquè precisament ell ha hagut de jurar aquesta mateixa Constitució per assumir el càrrec d’alcalde. I aquesta història de “per imperatiu legal” ja està massa suada per creure que s’exerceix un càrrec a banda de les lleis vigents.
Continuant amb els seus arguments, semblaria que qualsevol col·lectiu tindria el dret a decidir qualsevol cosa , independentment de les normes vigents. Home mirem alguns exemples portats més a prop, i per tant més fàcils de comprendre per la ciutadania de Solsona. Si els drets, tots els drets s’han de respectar, independentment de les lleis vigents, què els hi dirà a uns quants ciutadans de Solsona que decidissin deixar de pagar l’IBI ( contribució urbana) per considerar que és una imposició d’un govern que no considerin adient, legítim o volgut? No és l’IBI un impost , imposat pel govern central ? perquè l’aplica a Solsona?
Si es comet alguna infracció a Solsona , i el ciutadà infractor no reconeix les ordenances solsonines com a vàlides per ell, li acceptarà aquests arguments per deixar-lo sense càstig? No exerceix ell el dret d’autodeterminació i pròpia voluntat per decidir si accepta o no les regles que vostè li imposa en tant que alcalde ? I vostè no està obligat , en tant que alcalde de fer complir aquestes lleis? Pot triar entre fer o no fer complir la llei?
Miri, la teoria està molt bé quan s’està lluny del poder, o d’un càrrec institucional, però queda fatal quan s’ocupa un càrrec i s’utilitzen les eines legals per exercir-lo. Ja entenc que pertànyer a ERC és complicat i ,sovint, porta contradiccions evidents, com la de considerar-se independentista en un món global, en que la gent veu aquesta opció com molt allunyada dels seus pensaments i necessitats. Però imaginar-se un món inexistent i adversaris inventats, forma part d’un encanteri. I als polítics se’ns demana realisme, i pragmatisme, i les lleis ens exigeixen lleialtat.
M’encanta veure que li preocupen les meves reflexions, però parteixen d’una base tant senzilla com la de complir i fer complir les lleis vigents. I quan no m’agraden , lluitar per canviar-les, però mentrestant toca complir-les i que vostè faci una cridi a saltar-se-les o que consideri la Constitució espanyola com antidemocràtica ha de deixar perplex a molta gent. De totes maneres, cordialment continuaré amb les meves reflexions en veu alta i que cadascú jutgi qui és més coherent. I tinc tota la il.lusió del món per continuar lluitant per fer un món millor en que tothom respecti les idees dels altres i ningú hagi de cremar fotos ni d’uns ni d’altres.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?