Wednesday, September 12, 2007

 
SIMBOLS I DIADA
Sincerament crec que com a militants del PSC ens hem de replantejar alguns dels actes de la Diada perquè res tenen a veure amb el civisme, el respecte i les mostres de una democràcia consolidada. Qualsevol país de llarga tradició democràtica que miri les imatges d’aquest dia, a casa nostra, pot pensar que estem molt lluny de ser un exemple per a qualsevol altre indret del món.
I tot comença ja unes setmanes abans, amb preparatius diversos i pronunciaments que ben poc tenen a veure amb la realitat, i encara menys amb la legalitat.
Ja ve sent costum que molts ajuntaments no compleixin amb la normativa reguladora dels símbols, i posin les banderes al seu gust. Es a dir, que molts fan el que volen i no el que està regulat. Considero un greu error aquesta falta de serietat ,perquè els alcaldes som els primers que hem de donar exemple a tots els nivells. I el primer mandat que tenim és el de complir i fer complir les lleis. Totes, sense distinció, per això estem en una democràcia i a qui no li agrada , que plegui o que lluiti per canviar les lleis, però mentrestant toca , complir-les.
El segon tema, son els actes de l’11 de setembre. Francament seria hora de canviar d’aires i costums, començant per la ofrena floral al monument de Rafael Casanova. No pot ser que convertim un acte solemne , seriós i respectuós, en una mena de festival de despropòsits , per veure quin partit polític o càrrec institucional és més xiulat, insultat i escarnit. Una imatge fatal per a tothom. Enviem uns missatges i unes imatges de la nostra festa nacional a tot el món que desmunten qualsevol argument de prestigi i respecte.
El millor seria acabar amb aquest costum i concentrar els actes al Parc de la Ciutadella , i distribuir-los com aquest any en el dia abans i el mateix dia de la Diada. En aquest aspecte ha millorat la organització i la distribució d’actes. Amb tot, la recepció en el Parlament , a fora o a dintre com abans, no m’acaba d’agradar i dona una imatge no prou adequada dels polítics. A molta gent els pot semblar que hi van a atipar-se i a fer petar la xerrada. No és la millor manera de celebrar una diada nacional, i veure com centenars de persones “elegides” tenen invitació per anar-hi. Crec que seria millor un acte més multitudinari , obert a tothom o simplement anul·lar-lo per concentrar tota la festa en un sol acte. El del Parc , la senyera ,etc.
Ha estat un encert l’acte a Palau per atorgar les medalles d’or de la Generalitat perquè aquí sí es dona una imatge de serietat i respecte. Com també l’acte multitudinari de l’endemà. I penso que amb això ja n’hi hauria d’haver prou i no buscar massa coses ni carregar més actuacions perquè no ajuden en res a la festa, i la poden fer més complicada i menys popular.
En resum, en la Diada cal donar exemple de tot i per tot. I no el donem quan ja no complim o fem complir les normatives de símbols, i no es respecten les idees dels altres, i s’aprofita per insultar, i per visitar els llocs històrics, per atacar als altres. En fi, massa conflictes visibles, constants i reiterats com perquè no ens replantegem alguns costums que podrien ser modificats , sense per això , deixar de retre homenatge a qui li pertoca.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?