Saturday, September 08, 2007

 
EL CAFÉ PER A TOTS
Ja tornem als vells temps. La Generalitat demana la gestió del servei de trens de rodalies de RENFE, el Govern espanyol ho accepta i proposa estendre aquesta possibilitat a totes les Comunitats Autònomes que ho demanin. Doncs bé, això que ens hauria d'omplir d'orgull per haver aconseguit una fita desitjada i fer-la possible per altres, suposa un agravi per uns quants partits catalans. Francament incomprensible.
I les raons de cada partit son molt variades. Per CiU és inacceptable per haver estat criticats i rebut moltes bufetades i ara tothom podrà tenir el mateix que nosaltres. Pel que es veu hem de ser especials, en tot i per tot. Per ERC ,una mesura que s'estén cap altres territoris no permet tenir una relació bilateral Catalunya - Espanya. Per ICV , per què hauria de tenir un caràcter més ampli i definit. I pel PP simplement perquè està en contra de tot i per tant faci el que faci el govern espanyol, estarà mal fet.
Aquesta posició en contra de que altres tinguin el que nosaltres volem és una de les que més ens perjudica als catalans, de cara a la resta d' Espanya . I és lògic que així sigui. No podem explicar ni és acceptable que un Estat pugui tenir ciutadans amb diferents drets i deures , en funció del territori on visquin, o la història que els hagi precedit. Ha d'haver-hi un àmbit general per a tots , admetent les diferències i característiques de cada territori, però sense que això suposi un trencament dels preceptes bàsics que estableix la Constitució espanyola.
I aquí és on tenim clares divergències uns partits i altres. Des del PSC sempre hem defensat una Espanya federal, amb uns drets i deures bàsics i essencials per a tots, i unes diferències a la carta , en funció de les característiques de cada territori i de la ambició que uns i altres puguin tenir. I de fet , és així com hem estat construint Espanya en els darrers trenta anys. I s'ha fet amb uns governs i altres al capdavant de l' Executiu. En tenim uns quants exemples del que dic.
Catalunya, el seu dia va voler mostrar la seva valentia i desig d'ampliar l'autonomia demanant el traspàs dels serveis penitenciaris. Així es va fer, quan cap altra autonomia els volia i continuen en mans estatals.
Catalunya va voler crear un cos de seguretat propi, diferent de la Guardia Civil. Així ho va fer i aviat tindrem quinze mil Mossos d'Esquadra i plenes competències en seguretat. Ben poques altres autonomies ho han fet.
Catalunya ha aprovat un nou Estatut, amb noves competències i nous serveis per millorar la qualitat de vida dels catalans. Res impedeix que altres Autonomies puguin demanar coses similars, si així ho consideren convenient. Ni ens perjudiquen ni ens hauríem de sentir malament per veure que d'altres volen copiar coses nostres. Al contrari hauríem d'estar orgullosos i facilitar aquesta dinàmica. I és que cada competència que s'aconsegueix és una millora pel conjunt, si la gestió s'acosta al ciutadà i es fa més propera.
I amb Rodalies ha passat el mateix. Per què ens ha de causar indignació que el Govern espanyol proposi tractes similars als de Catalunya , a d'altres governs autonòmics? Es que faran anar més malament les nostres Rodalies? Es per enveja malsana aquesta crítica i posicionament contrari?
Francament, no soc consumidor de cafè, però si vaig a un bar i vull prendre una til·la, no tindré cap indignació perquè el del meu costat demani el mateix. I a uns quants dirigents de partits els aniria bé un elevat consum de til·la i camamilla per frenar reaccions que suposen un atac als drets d'altres territoris d' Espanya i ens fan aparèixer com uns individualistes desitjosos de retallar millores dels altres. Considero realment interessant i intel·ligent l'aposta del Govern Zapatero en aquest i altres temes similars.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?