Tuesday, September 04, 2007

 
BOLETS I PAGESOS
Aquesta setmana ,d’excursió amb el cavall, ja vaig trobar el primer rovelló i uns quants ceps, indici de que en ben pocs dies tindrem un allau de visitants per tot arreu. I amb aquest allau ens hi ve un bon nombre de persones que tenen un comportament clarament incívic que preocupa els pagesos i els ajuntaments.
Els primers perquè en son els grans perjudicats, i els segons perquè es troben amb situacions de difícil solució. Cada any, a final de temporada podem veure multitud d’indrets convertits en abocadors d’escombraries . Per molts altres llocs trobem llaunes buides, ampolles de plàstic o de vidre, paper d’alumini, etc, escampats pel territori que fan molt complicada la seva neteja.
I els pagesos pateixen actes vandàlics diversos. Els més habituals son el trencament de filats i vailets, aparcaments en ple camp o prat. Per a molts , tot el que és verd, és públic i si és públic és per utilitzar-lo pel que convingui. Altres veuen molestats els ramats, o els hi entren a les cases, sota qualsevol excusa, o s’emporten fruita dels arbres del voltant. En fi, la diversitat d’actuacions increïbles i incívics és àmplia i variada.
No és gens estrany que molts desitgin un mal any de bolets o que la temporada acabi el més aviat possible, per poder tornar a respirar tranquils. I no acabem de trobar la solució, perquè és molt complicada.
D’entrada tot és qüestió de cultura i respecte per la natura i pels bens dels altres. I si això no s’aprèn al néixer, malament. A dia d’avui hem d’optar per una dobla vessant, la informativa i educadora, i la sancionadora. Una sense l’altra no aconseguirem ,res.
S’ha de mostrar per tots els medis a l’abast que el bosc és fràgil i convé conservar-lo i qui no ho faci ha de ser castigat d’una manera contundent i exemplificadora. I haurem d’emprendre algunes mesures per frenar l’accés per tot arreu, a tots els boscos. Es a dir, deixar el cotxe en determinats llocs i després caminar i fer salut. No pot ser que la gent vulgui arribar a tot arreu amb el cotxe. Ho veig cada any per aquesta temporada com propietaris de cotxes cars no tenen cap problema per anar per pistes forestals, per on vaig amb el cavall, i rebentar el que sigui per trobar quatre bolets.
Aquesta bogeria s’està incrementant els darrers anys degut a les imatges i programes sobre bolets que fan creure a molts urbanites que en qualsevol lloc i moment trobaran bolets a paletades . I en podem trobar amb els utensilis més estranys i curiosos, per anar a collir bolets. Sembla més que vagin a la guerra que no pas a la natura.
Cada any diem que alguna cosa important s’ha de fer per aturar aquests comportaments, però ho deixem per l’any vinent. I cada any els boscos en surten més espatllats. Toca prendre decisions, i aquestes han de ser plurals i continuades en el temps. Res d’una o dues campanyes, la solució passa per canviar la cultura de ús i abús del patrimoni natural, per una altra de preservació i protecció, traient-ne el fruit d’una manera raonable. Estem molt lluny , però quan més tardem més costarà d’arribar-hi.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?