Monday, September 24, 2007

 
ALCALDES COMPENSATS
He de reconèixer que la primera vegada que el Conseller Puigcercós va prometre un sou pels alcaldes de pobles petits, vaig pensar que era una idea més, però no es portaria mai a la pràctica.
Res d’això, dintre de pocs dies podrem llegir la lletra petita del Decret que el seu Departament està preparant i vol posar en pràctica a partir del dia 1 de gener de l’any vinent.
D’entrada s’entén per poble petit tot aquell que té menys de 2.000 habitants. Com a posició de sortida és adequada perquè en aquest àmbit hi ha uns 320 municipis, una tercera part del total que té Catalunya. I son els més necessitats , i amb menys recursos, com és lògic.
Els qui estem en un d’aquests pobles sabem que difícilment podem cobrar cap compensació perquè els nostres pressupostos no donen per multitud de coses i sempre passen altres temes davant del de les compensacions per la feina que fem. I de feina en tenim, i molta, si es vol fer.
El nivell de paperassa ha anat creixent amb els anys i tot i l’entrada de les noves tecnologies en els ajuntaments, no han reduït els papers que rebem i enviem a d’altres administracions o particulars. I si el ritme de treball i inversions de l’ajuntament és elevat, les hores de dedicació han de ser igualment altes. S’han acabat els vells temps en que l’alcalde anava a signar un dia a la setmana, i la resta de feina ja la feia la secretària.
Ara, toca ser-hi i ser-hi intensament. Un alcalde sap l’hora en que entra a l’ajuntament, però difícilment pot dir l’hora què en sortirà. HO dic sempre que et pots passar tantes hores a l’ajuntament com vulguis perquè sempre tens una cosa o altra per fer, si realment no es volen retards ni deixar perdre oportunitats .
D’aquí que la iniciativa de ERC , i concretament del Conseller Puigcercós em sembla interessant i positiva de cara el futur. No tinc clar que això fomenti les vocacions, però farà més fàcil la feina de molts alcaldes. Sobretot compensarà hores i despeses que no es carreguen a l’ajuntament. Tots fem viatges, trucades des de casa, pagaments petits, que al final els paguem de la butxaca pròpia. Si es reben diners de la Generalitat per la dedicació a l’ajuntament , tot això que és compensat.
Amb tot, i a la espera de veure tota la lletra del Decret, no estaria malament que hi hagués una major flexibilitat en la destinació d’aquests diners, perquè si l’alcalde ja té un sou d’un altre lloc i no vol compaginar-lo amb el de la Generalitat, el pogués destinar a un altre membre del Consistori. Això facilitaria que un Regidor pogués mig alliberar-se i dedicar més hores de les habituals a la feina de l’ajuntament. Es cert que sobre els alcaldes de pobles petits recau la major part de la feina de l’ajuntament, però no és menys cert que si l’alcalde sap delegar, hi ha regidories prou amplies com per ocupar un grapat d’hores a la setmana.
En fi, sortirem de dubtes dintre de 2 o 3 setmanes, quan tinguem sobre la taula el Decret i puguem veure l’escalat de indemnitzacions que proposa la Conselleria en funció dels habitants de cada poble i com s’estructuren els graus de dedicació que s’hauran de justificar per tenir dret a aquestes compensacions. En tot cas, benvinguda una mesura que feia falta als pobles petits, i que espero serveixi per animar la gent a presentar-se en properes conteses electorals. Precisament en una comarca plena de pobles petits com el Solsonès , la mesura és més que interessant.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?