Tuesday, August 14, 2007

 
CAIXA BUIDA
Veig que també a Solsona s’ha produït l’habitual en ajuntaments perduts per CiU, i és deixar net i polit el sistema financer.
D’entrada son molts els equips de govern que cauen en la temptació de fer en any d’eleccions tot allò que no han fet en els quatre anys de govern. Mala cosa i mala solució perquè normalment la despesa no es tradueix en millors resultats. Les eleccions es guanyen en el dia a dia, i no en els darrers 4 o 5 mesos.
I és des d’ara que un equip de govern es guanya la confiança dels ciutadans. Primer explicant com ha trobat l’ajuntament i després superant el victimisme i entomant les responsabilitats de govern amb totes les conseqüències.
El funcionament dels ajuntaments hauria de tenir eines més àgils i pràctiques. Ara s’estan elaborant les noves lleis de bases de règim local que han de posar les administracions locals en el segle XXI. La burocràcia municipal interna i externa continua sent feixuga, complicada i excessiva. Les noves tecnologies han simplificat molt poc la feina i en matèria econòmica estem lluny d’on hauríem d’estar.
En aquesta situació, és evident que si l’ajuntament de Solsona té gastades bona part de les partides del pressupost, moltes coses hauran d’esperar a l’any vinent per ser ateses. No hi ha dreceres, ni formules miraculoses per sortir d’una situació de despesa ja feta.
De totes maneres, el futur és prometedor de cara a millorar les expectatives financeres dels ajuntaments per dues vies essencials. La de la Generalitat i la del Govern Central. Per part de la Generalitat hi ha el compromís de pujades al voltant del 20%, cada any, en les entregues del Fons de Cooperació de Catalunya . I d’un 9% en les entregues del Fons Nacional provinent de Madrid.
En aquest sentit les promeses de millora en el finançament municipal s’estan complint si bé , com en altres temes , venim de molt lluny i d’un molt mal finançament durant molts anys i només dintre d’uns anys, amb creixements com els abans descrits podrem fer front a les obligacions adquirides.
Un altre aspecte positiu serà un millor finançament dels projectes municipals ,subvencionats per la Generalitat. Els alcaldes hem reivindicat aquests temes durant anys, ara es tindran en compte i podrem aconseguir subvencions per la totalitat de la inversió de determinats casos.
I a nivell de Diputació també hi ha hagut canvis, de manera que el nou govern provincial podrà ajudar més i millor als ajuntaments , seguint més el model de la Diputació de Barcelona que no pas el seguit fins ara , quan governava CiU.
Amb tot, no deixa de ser frustrant que quan arriba un nou equip de govern a un ajuntament com Solsona, es trobi amb poques possibilitats econòmiques de fer el que s’havia compromès en campanya electoral. Moltes coses s’han de deixar per l’any vinent i no resulta fàcil explicar a la gent, entitats, associacions ,clubs, etc, de que toca fer un any sabàtic , a nivell de subvencions o inversions, perquè no hi ha diners.
Per això, sense victimisme i assumint les responsabilitats que els ciutadans han donat al tripartit solsoní, sí han de donar compte de la situació real en que han trobat l’ajuntament. Es una bona manera d’explicar què poden o no poden fer, com hereus dels governs anteriors. Les coses clares quan més aviat millor.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?