Thursday, July 12, 2007

 
QUESTIÓ D’AUTORITAT I CIVISME.
Veig que just començada la nova etapa de govern del tripartit solsoní es planteja un dels grans reptes que tenim tots els ajuntaments , el de la circulació . I tot el que hi va lligat, com el soroll de les motos, la falta de respecte per la senyalització horitzontal i vertical, etc. I la gran problemàtica de l’aparcament respectuós amb el que està establert.
En fi, aquest és un dels grans maldecaps de tots els ajuntaments. El pas dels anys mostra el progressiu deteriorament del principi de comportament cívic, i del principi d’autoritat. Tots dos estretament lligats i que obliga a decisions contundents per part dels equips de govern municipal sinó volen arribar a extrems perillosos i insuportables des de tots els punts de vista.
Les campanyes cíviques i les crides al bon comportament topen amb un nombre elevat de persones que creuen tenir dret a fer el què volen , en tot lloc, i en tot moment. Contra aquests comportaments només queda la repressió pura i dura, les sancions. I l’existència d’un nombre elevat de ciutadans incívics suposa trasbalsar tota una petita ciutat com Solsona.
Els qui portem molts anys en un ajuntament, hem assistit a reunions diverses per tractar vies de solució , no estrictament punitives, però al final la evidència és contundent, s’ha d’actuar des del principi amb totes les eines a la mà, i sense contemplacions. Tota tolerància es interpretada com feblesa i aprofitada pels més incívics per incrementar les seves actuacions. Per tant no queda altre remei que exemplificar les accions contra els comportaments inadequats.
I en les motos tenim el primer gran problema de difícil solució. Centenars de motoristes volten per tot arreu, alguns d’ells sense cap mena de rumb fix. Simplement amb l’ànim de voltar per donar voltes pel poble i que sigui vist per altres joves. Poden donar dotzenes de voltes pel mateix lloc , en poca estona, amb un soroll molt per damunt del permès i posant en perill propis i estranys amb piruetes clarament perilloses.
Posar fre a aquests comportaments és una tasca molt complicada i només la constància i la persevarància de sumar actuacions policials, amb altres de prevenció i civisme, i sancions dures contra els infractors, poden alleugerir el problema.
Problema similar és el de l’aparcament indiscriminat ,amb conductors que agafen el cotxe per anar a comprar el diari, o anar a fer el cafè al bar habitual. Alguns posarien el cotxe al vestíbul . El caminar està mal vist , i pensar en deixar el cotxe a 200 o 300 m, lluny sembla impossible d’acceptar. Els costums també, en aquest aspecte, han canviat i han esdevingut mortals per garantir una ciutat ,bàsicament peatonal.
En quan al trànsit habitual, està ple de comportaments inadequats i perillosos, de manera que cal ser rigorós des del primer dia per demostrar que certes toleràncies o vistes grosses amb determinades actituds no es permetran.
I hem de invertir molt més en seguretat vial, senyalització adequada, campanyes informatives i explicatives de tot el lligat a trànsit, perquè ningú tingui l’excusa de no estar informat. I a continuació, deixar clar el principi d’autoritat de l’ajuntament i dels qui el representen, en tant que càrrecs públics, o forces de seguretat. Contra l’incivisme, s’ha d’actuar amb fermesa i contundència, i en totes les enquestes queda clar que els ciutadans volen ordre. I l’ordre comença per pacificar la ciutat , i el trànsit és una de les prioritats clares per aconseguir-ho.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?