Tuesday, July 03, 2007

 
PACTAT UN PLA DE CAMINS
La signatura del pacte entre Política Territorial i el Consell Comarcal del Solsonès en matèria d’arranjament de camins, em fa plantejar un seguit de consideracions en tant que Alcalde d’un municipi gran en extensió i petit en nombre d’habitants.
En el meu cas també vaig fer un pla de camins, a nivell municipal, amb el propòsit de arranjar i pavimentar tots els camins rurals que portin a cases de pagès habitades tot l’any. Es una opció com una altra, però considero que si volem que la gent es quedi a viure a pagès han de tenir serveis bàsics, tant ben servits i equipats com els que viuen en el poble o ciutat.
En casos com aquests, les primeres crítiques venen de la gent de ciutat que voldrien veure els camins de terra, si pot ser amb pols i una mica de fang millor que millor perquè “és més rústec”. Per tant els alcaldes hem de lluitar contra aquesta visió simplista i “ruralista” de gent de fora que no es donen compte que tenir en mal estat els camins provoca espatllar els cotxes en dos o tres anys i que només uns quants privilegiats es poden permetre aquesta despesa.
També passa amb altres serveis que ja podem considerar bàsics. No podem deixar sense ADSL les cases de pagès si volem que realment estiguin al dia i tinguin condicions a l’alçada de les necessitats. Una altra batalla amb altres sectors per posar antenes en determinats llocs. I el mateix podem dir en el cas de la televisió . En el meu cas fa una quinzena d’anys vàrem instal·lar televisió per cable i ara l’hem passada a TDT , i amb gran esforços l’hem fet arribar també a tot un entorn rural proper al casc urbà.
Tots aquests serveis i d’altres topen amb unes incomprensions realment sorprenents perquè demostren un gran desconeixement de la realitat rural, i al mateix temps un egoisme increïble de gent de fora que voldrien veure “el camp” com cinquanta anys enrere. No es donen compte de que només amb aquests avenços conseguirem arrelar la gent i que no marxi, perquè si marxa el que trobaran és un desert, potser ple d’arbres, però deshabitat i desprotegit.
En resum, aplaudeixo la iniciativa del Consell Comarcal i del Conseller Nadal per aquest pacte, i perquè espero sigui estès a tot el territori. Així ho vaig parlar amb el Conseller fa un parell de mesos i també li vaig expressar la necessitat de ampliar-lo al Departament d’ Agricultura per fer-lo més ampli i potent de cara els propers. Hauríem de fer possible que en 5 o 6 anys, tots els camins de pagès que portin a explotacions pageses estiguin en perfectes condicions d’accés. Potser ens maleiran alguns practicants de motocross, altres de quads, i molts “urbanites” nostàlgics de les postals de pagès, però ens ho agrairan els pagesos i tots els que vivim en el ampli món rural.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?