Monday, July 30, 2007

 
INDUSTRIA I ENERGIA AL BERGUEDÀ
Aquest any es produiran uns quants fets realment rellevants pel futur de la nostra comarca. El més important serà el tancament definitiu de Carbons Pedraforca , i amb ell, el de la indústria del carbó. Lligat a ell, es mantindrà la activitat de la Tèrmica de Cercs, però amb data definitiva, també de tancament. Un màxim de cinc anys des d’ara mateix. Un altre fet que marcarà el nostre futur, i deixarà enrere un lligam carbó- electricitat que tants llocs de treball ha creat i problemes ha donat.
Per contra, i de forma immediata es produiran noves inversions en nous projectes que compensaran àmpliament els aspectes industrials negatius, abans descrits. De lluny, el més important serà l’inici de les obres de construcció del polígon industrial, amb vocació comarcal de Olvan. Una primera fase que suposa posar cinquanta hectàrees en el mercat industrial de sol. I deixant-ho tot apunt per sumar-hi unes altres cinquanta hectàrees més. Realment és el projecte que tindrà una repercussió més gran en la economia de la comarca de tots els fets fins ara.
I el que molta gent desconeix de la comarca, és que tot i tenir la Central Tèrmica, tenim greus deficiències en subministrament elèctric. A dia d’avui, no podríem emplaçar grans indústries, per falta de infraestructures elèctriques. I el polígon d’Olvan, també resoldrà aquesta mancança amb la ubicació en el bell mig dels terrenys, d’un subestació elèctrica, pensada no solament per abastir les necessitats de les futures indústries del propi polígon sinó també de la resta de la comarca, i molt especialment del Baix Berguedà.
Al mateix temps s’està impulsant una nova interconnexió elèctrica entre el Berguedà i el Ripollès per garantir millor l’intercanvi de potències, en cas de avaries o caigudes importants. I tots coneixem les febleses de la xarxa elèctrica en casos de incidències, mínimament greus. Per tant, la comarca en un parell d’anys estarà degudament equipada i salvaguardada de carències i eventualitats, en una matèria tant essencial com és el de subministrament elèctric.
Però tornant al polígon, l’ajuntament d’Olvan i l’ INCASOL, han fet ja els deures i amb pas ferm i segur estan complint els terminis per poder fer realitat el nou sol industrial. I no hi ha cap dubte de que s’omplirà ben aviat . Vàries empreses de la comarca necessiten més espai per desenvolupar-se i el polígon de La Valldan està ple i sense possibilitats d’ampliació. A més el nou polígon naixerà amb totes les noves tecnologies , a punt i a peu de parcel•la. En tots els sentits serà un polígon modèl.lic per amplitud i qualitat. Es el que havíem reclamat durant molts anys.
He seguit molt de prop totes les vicissituds d’aquesta infraestructura i no ha estat fàcil arribar fins aquí. Només la convicció i fermesa en fer complir els compromisos adquirits per part del Conseller Nadal i el treball i facilitats donades per l’ajuntament d’Olvan , han permès arribar a un final feliç, amb el compromís de fer el gran polígon de cent hectàrees, a mig termini, i deixant enrere un primer projecte que contemplava un espai més petit.
La arribada del desdoblament a Berga , i la situació estratègica dels terrenys adquirits , fan molt atractiu el polígon per empreses d’aquí, i sobretot de fora. Les peticions d’informació i estudis fets per algunes grans empreses, ja demostren que l’interès hi és , i convertirà aquest espai en el principal punt de creació de llocs de treball i l’autèntic centre de la vida econòmica de la comarca. Es un bon lloc i permet aprofitar els terrenys d’una manera adient, i complint els nous paràmetres del govern de la Generalitat, en el sentit de tenir ,pocs polígons, però de gran capacitat i ben equipats. En poc temps començarem a veure les màquines treballant i ens donarem compte de l’abans i després d`aquest esperat projecte.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?