Tuesday, June 19, 2007

 
DEDICACIÓ AJUNTAMENT I ANDREUS ESCOBETS
Hem començat ja el vuitè mandat municipal amb la constitució dels nous Consistoris i l’elecció dels Alcaldes el passat dissabte dia 16. Tot segons els preceptes establerts, amb algunes notes curioses en alguns ajuntaments pel que fa juraments o ús de símbols com a Berga , per part de la CUP. Realment sorprenent la justificació per no fer-ne ús. El pobre Carles Cortina, cap de protocol de Berga, encara se’n deu fer creus de les excuses donades.
Però el nou mandat serà apassionant en molts llocs i especialment a la capital. Sobretot perquè hi veig plantejaments sorprenents que demostren un gran desconeixement del funcionament d’un ajuntament. D’entrada no hi haurà cap membre de l’equip de govern amb dedicació exclusiva. Alguns diran que així l’ajuntament estalvia diners, però els que portem un grapat d’anys en càrrecs municipals sabem que és la millor manera de perdre molts diners en forma de subvencions , projectes i oportunitats.
Una altra proposta és pensar que els tècnics poden resoldre els temes municipals, i barrejar decisions polítiques amb altres estrictament tècniques. Greu error. Malament quan es dona als tècnics una responsabilitat i poder excessius. Cada cosa al seu lloc i el polític ha de fer de polític i el tècnic de tècnic, i sinó ho veurem ben aviat fins a quin punt les coses s’encallen o van per camins inesperats. Dubto que gaires tècnics acceptin responsabilitats per damunt de la seva feina estricte.
I una cosa son els sous i altra la dedicació. Si a Berga ningú té plena dedicació és lògic que ningú la cobri, però el cert és que Berga necessita dues o tres persones a dedicació complerta sinó es volen abandonar múltiples obligacions. Entre d’altres la de rebre a la gent que vol parlar amb algun responsable municipal. Veurem qui rep a qui si els regidors van un parell o tres d’hores a l’ajuntament, començant per l’Alcalde.
Però , és que els qui som alcaldes sabem que perquè tot funcioni hem de tenir un o dos Andreu Escobet. Es a dir, un regidor que cada dia volti per tot el poble o ciutat i comprovi que tot funciona. Que s’apunti les coses, parli amb la gent, comprovi les reparacions, eviti despeses inútils, controli el compliment de les ordres donades, etc, etc, Aquests son els regidors menys destacats , informativament parlant, però en canvi son els més essencials.
Ara la gent podrà comprovar l’eficàcia d’un equip de govern i la d’un altre. El que puc assegurar que és impensable governar Berga sense una dedicació de quaranta o cinquanta hores a la setmana per part de l’Alcalde i unes altres quaranta o cinquanta de un o dos regidors més. En la gestió municipal no hi ha secrets, i només en reunions per atendre visites de tècnics, polítics i representants d’altres institucions del país ja es necessiten deu o quinze hores setmanals. A no ser que quan vinguin Consellers de la Generalitat, Diputats provincials o Directors Generals hi enviïn tècnics o administratius. Francament seria realment xocant i novedós.
I també tots sabem que , com a mínim, l’alcalde o algun regidor ha d’anar un dia a la setmana a Barcelona a gestionar assumptes municipals. Tampoc m’imagino que les grans decisions i planejaments els negociïn els tècnics i administratius de l’ajuntament. En fi, a tot arreu, fins i tot en municipis petits es va cap a l’increment de dedicació ,degut a l’augment de negociacions i gestions múltiples, diverses i constants, i pel que sembla a Berga s’ha descobert una altra manera de treballar. Serà apassionant veure’n els resultats.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?