Tuesday, June 26, 2007

 
DE NOU EL PARC EÒLIC
Tot sembla indicar que el canvi de govern a Pinós pot comportar un canvi d’actitud de l’ajuntament envers el projectat parc eòlic, que fou motiu de discussió i controvèrsia en el passat mandat municipal.
Ja vaig anunciar per aquelles dates que una consulta popular, com la que es va fer no comportava cap obligatorietat per a ningú. En tot cas a nivell moral pels qui l’havien convocat, però no tenia vigència jurídica ni exigia cap compromís per futurs governs municipals. I heus aquí que el relleu s’ha produït i el nou Consistori té les mans lliures per decidir sobre la qüestió.
Sóc clarament partidari de les noves energies. Considero que ja no podem esperar més a invertir en energies netes si volem deixar el nostre planeta en unes condicions mínimament adequades a les generacions futures. No tinc fills, però per responsabilitat social i política, tots estem obligats a col·laborar en la millora del medi ambient. I si tots comencem a dir que no ens agrada el lloc, o el moment o altres coses, al final no posarem res enlloc.
Ara mateix ens hauríem de fer una pregunta. Preferim més les hortes solars o els parcs eòlics? No impacte sobre el paisatge una extensió considerable de plaques solars ? I si la extensió ocupa vàries hectàrees? Estem a l’inici d’un desplegament espectacular de producció d’energia mitjançant sistemes innovadors. I estem en un país amb sol. I en tenim molt si ho comparem amb qualsevol altre del nostre entorn. Ho puc en coneixement de causa perquè he viscut a Suïssa uns quants anys i he voltat força per molts països i en aquest cas estem en un lloc privilegiat.
I hem de treure rendiment d’aquest privilegi. I sincerament considero tant impactant un parc eòlic com una gran horta solar. I si he de triar quasibé prefereixo un parc que no pas gaires grans hortes solars.
He visitat uns quants parc eòlics, sobretot a Navarra i evidentment tenen impacte paisatgístic, però com tot , al final queden integrats en el conjunt i formen part del que ja és habitual al cap dels anys. I suposen riquesa pels propietaris i pels ajuntaments. Però també pel país, i lògicament per les empreses que els impulsen. Evidentment, si les empreses no es guanyessin la vida no farien aquestes inversions.
Tornant a la comarca, veurem què fa el nou equip de govern de Pinós. En tot cas, té tota la legitimitat per decidir el que cregui convenient. La consulta popular va donar un determinat resultat. Respectable , però discutible , sobretot perquè per part de molts semblava que no consideraven suficients les compensacions proposades. Ara el nou equip pot fer algunes propostes noves i posar sobre la taula els ingressos que pot portar una instal·lació com aquesta i els beneficis en obres i serveis en que es poden traduir. I si hi afegim que hi ha altres beneficis més generals i globals, potser valdrà la pena reconsiderar aquell no, per gestionar un sí. Seguirem amb interès el tema.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?