Tuesday, June 19, 2007

 
APASSIONANT FUTUR
Els nous ajuntaments han començat a caminar i el panorama a Solsona i comarca és apassionant pels qui portem anys actuant en aquest territori. Finalment veure canvis substancials en tots els nivells resultarà gratificant.
I és que tenir en mans de partits d’esquerres els dos municipis més importants ja resulta un canvi notable, però a més hi ha canvi a la Diputació de Lleida i canvi en el Consell Comarcal, ni que sigui de president. Tot plegat suposa un terratrèmol de conseqüències evidents en els propers anys.
Però dit això , s’ha de demostrar amb fets una altra manera de governar. Sempre he cregut que les eleccions es guanyen o es perden a partir d’ara mateix. La gent no vota tant un partit o un altre pels quinze o vint dies de campanya que pugui fer, com per la manera de fer i actuar durant els quatre anys. I aquí és on s’han de demostrar les noves prioritats i les noves maneres d’entendre la política i la relació amb els ciutadans.
Entrem en un període interessant pels ajuntaments perquè tothom és conscient que se’ls ha deixat abandonats durant massa anys. Fins ara , les autonomies han passat per davant i sempre els ajuntaments han quedat a la espera de la seva hora. Tothom accepta que els ha arribat l’hora.
I l’hora significa una nova Llei de Bases de Règim Local, la Constitució dels ajuntaments, amb competències clares, més fortes, i amb recursos molt més potents. En aquest nou marc, Solsona ha de exercir el seu paper, cap a dintre la comarca i cap enfora fent escoltar la seva veu. Les capitals de comarca tenen un protagonisme que han de fer servir per benefici propi i de tots els ajuntaments, en general. Ara és el moment de parlar i exigir.
Els nous ajuntaments han d’encarar situacions molt diverses i complicades, en matèria de serveis i equipaments. La gent vol viure cada vegada millor i per tant espera dels governs municipals constants millores en tots els àmbits. Sense competències ni diners és impossible donar una resposta adequada. D’aquí que ens haguem d’ajuntar els alcaldes per fer-nos sentir en tots els nivells de l’ Administració central i de la Generalitat.
Tenim avantatges evidents com la comprensió i col·laboració del President Montilla que ha estat alcalde i president de la Diputació de Barcelona i és conscient que no es pot continuar amb una sabata i una espardenya, a nivell municipal, però no és menys cert que de diner no n’hi ha per a tot. Toca repartir i prioritzar. I els que estem en el món rural ens toca demanar una part important del pastís sinó es vol continuar amb un model desequilibrat de creixement i riquesa .
Sembla ser que en pocs mesos es vol intentar aprovar la nova Llei de Bases. Veurem si el PP entra en joc de manera constructiva, però ens fa falta aquest nou marc general per arreglar bona part de les disfuncions que ara vivim. En qualsevol cas, el mapa municipal del Solsonès és prou rellevant com perquè faci escoltar la seva veu i es converteixi en portaveu de municipis de muntanya, a l’hora de reclamar atenció i inversions.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació pel PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?