Tuesday, May 08, 2007

 
MADURESA POLÍTICA.
A poques hores de començar la campanya electoral de les municipals, voldria reflexionar una mica, sobre el caràcter excepcional que sempre han tingut a la comarca del Solsonès. I ho vull fer en un moment en que alguns han tret el tema de la diferenciació de candidatures de El Comú, respecte el PSC- PM.
Sempre hem discutit i reflexionat sobre la necessitat de sumar les forces progressistes per presentar batalla en les millors condicions possibles contra l’adversari de sempre: CiU. Durant molts anys aquesta suma d’esforços era justificada i lògica davant la feblesa de tots els partits tradicionals.
La força de CiU li venia d’haver pres el relleu als governs municipals de sempre i haver-se convertit en el partit de govern, i en el que gestionava, prometia i contractava tot el que es movia a cada poble, en particular i a la comarca, en general. Qui estava amb ells tenia avantatges evidents i qui no , estava en contra, i era sotmès al més estricte marcatge a tots els nivells. Si convenia fins i tot la vida privada i professional en podia sortir clarament perjudicada.
De tot hem vist en aquest llarg període de sobirania convergent. I tot s’ha provat per fer-hi front amb les escasses forces disponibles. Poca gent és prou valenta com per enfrontar-se dia a dia a les adversitats d’una situació com aquesta. Ara mateix recordo un bon nombre de decisions parcials, subjectives, i injustes de les institucions municipals i comarcals envers persones i propietats que no combregaven amb els dirigents habituals. I res els aturava ni tant sols els ajuts destinats a pal•liar els efectes dels incendis, per posar un exemple no massa llunyà.
Amb tot, sempre hi ha hagut valents i sempre hi ha hagut defensors de la democràcia en majúscula. Algun dia tocarà pensar en ells i retre un ben merescut homenatge, sobretot quan es tracta de defensar els més elementals nivells de funcionament ciutadà.
En aquelles circumstàncies era evident que s’havia d’aplegar tothom sota un sol paraigües i així ho va fer i ho va facilitar el PSC. En tenim uns quants exemples fins dates ben recents. Però , tot i que per alguns mai és el moment adequat, és hora de que els partits tradicionals també tinguin vida pròpia a la comarca. En aquestes eleccions el Solsonès es normalitza i esdevé similar a d’altres territoris del seu entorn.
El PSC- PM es presenta ja sol en uns quants municipis perquè vol demostrar que ja és hora de que tot estigui en el seu lloc. Es hora d’acabar amb situacions excepcionals com les que s’han viscut durant 28 anys. I és que 28 anys son molts anys com per encara no poder dir totes les coses pel seu nom o no poder defensar amb color propi les propostes de cada moment. Aquesta presència és signe de maduresa política i seran els solsonins els qui decideixin fins on estan disposats a arribar. Ja res serà com abans, no en tinc cap dubte i això francament és una de les millors notícies pels qui hem lluitat tants anys perquè aquest dia arribés.
La pluralitat i la diversitat sempre han estat positives en tots els àmbits de la vida, i també val per la política.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?